Roboski katliamı unutulmadı

29.12.2016 - 08:19
Haberi paylaş

28 Aralık 2011 günü TSK'nın bombalarıyla 34 Kürt köylünün öldürüldüğü Roboski katliamı için dün Türkiye'nin birçok yerinde anmalar yapıldı.

Roboski'de bütün tehditlere rağmen anma yapıldı. Katliamın 5. yılı dolayısıyla köy meydanında toplanan aileler, mezarlığa yürümek istemiş, ancak jandarma engellemişti. Aileleri, gözaltında olan 6 kişinin tutuklanmasıyla tehdit eden jandarma, anmaya izin vermedi. Ancak aileler, her şeye rağmen çocuklarının mezarları başında bir araya geldi.

Siyasi çözüm çağrısı

Anmada konuşan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, "Biz, kanı kanla temizlemek isteyen bir anlayışın sahibi değiliz. Dünyada benzer sorunları yaşamış olan birçok ulus, birçok devlet sorunlarını konuşarak, diyalogla, müzakereyle çözmüştür. Böyle bir tecrübe insanlık tarihinde varken, kalkıp tanklarla, silahlara çözebileceğimiz hiçbir şey yoktur. Bu topraklar kana doymuştur" dedi.

İstanbul ve Ankara'da anma eylemleri

İstanbul'da İnsan Hakları Derneği tarafından yapılan eylemde Roboski'de yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ve siyah balonlar taşındı. Anmada konuşan İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Gülseren Yoleri, "Biz adalet ve barış istiyoruz. Biz 'barış' istedikçe onlar 'savaş' diyor" dedi.

Roboskî için Adalet Girişimi, Ankara'da Roboskî katliamını 5. yıl dönümünde Yüksel Caddesi'nde katliamda yaşamını yitirenleri andı. Okunan açıklamada Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyeceği vurgulandı.

Bültene kayıt ol