Erdoğan ve Putin hemfikir: “Suikast bir provokasyon”

20.12.2016 - 08:38
Haberi paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara'daki suikastin bir provokasyon olduğu konusunda hemfikir.

Andrey Karlov, Pazartesi günü akşam saatlerinde Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki "Gezgin Gözüyle Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya" adlı serginin açılışına katıldı.

Büyükelçi, açılış konuşmasını yaparken, arkasında duran ve sergide bulunan gazetecilerin koruması sandığı bir kişi tarafından sırtından vuruldu.

Saldırgan, Karlov'u vurduktan sonra havaya ateş açtı ve içeridekilerden binayı terk etmelerini istedi. Altıntaş, Arapça ve Türkçe bağırarak, "Halep'i unutma, Suriye'yi unutma" dedi.

Putin ile Erdoğan görüştü

Olayın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i telefonla arayarak konuyla ilgili bilgi verdi.

Erdoğan, daha sonra televizyonlardan yayınlanan açıklamasında, suikastın normalleşme sürecini bozmaya yönelik bir provokasyon olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Bu akşamki görüşmede özellikle uluslararası terörle mücadelede bundan sonraki sürece yönelik bundan sonraki dayanışmamızın çok daha güçlü, çok daha farklı olması konusunda mutabık kaldık... Putin'le mutabık kaldığımız gibi, ortak soruşturma komisyonu kuracağız. Büyükelçilik, konsolosluk gibi Rusya'ya ait yerlerdeki güvenlik tedbirleri artırıldı, sürece yönelik atılması gereken adımlar atılıyor" diye konuştu.

Putin de yaptığı açıklamada, bu olayı "provokasyon" olarak nitelendirirken, hem Türk-Rus ilişkilerine hem de Suriye'deki barış sürecine zarar vermeyi amaçladığını ifade etti.

Rusya lideri ayrıca Türkiye'ye geleceğini de sözlerine ekledi. Akşam saatlerinde Putin başkanlığında Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile istihbarat şeflerinin de katıldığı bir güvenlik toplantısı yapıldı.

(BBC Türkçe)

Bültene kayıt ol