AKP-MHP işbirliğinin anayasa değişikliği teklifi haftaya TBMM'de

01.12.2016 - 13:42
Haberi paylaş

Anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri kapsamında Çankaya Köşkü'ne çıkan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Binali Yıldırım'la bir araya geldi. Yıldırım ile Bahçeli arasındaki anayasa görüşme sona erdi.

Görüşme sonrası açıklama yapan Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Sayın Başbakanımızla zaman zaman bir araya gelerek ortak uzlaşı noktasında çaba sarf edilmiştir. Bugünkü görüşmemiz de son değerlendirmeler ışığında olumlu geçmiştir. İnşallah TBMM'ye bir metin sunulmuş olacaktır. Bu metin, artık TBMM'nin değerlendirmesi ışığında sonuçlandırıldığı taktirde hayırlı sonuçlar vereceğini temenni ediyorum.

Anayasada sınırlı değişiklik yapılması konusu bir süredir memleketimizin gündemindedir. Birlikte yürüttüğümüz müzakereler belirli bir olgunluğa erişmiştir. Son gözden geçirilmeler de yapılacak ve önümüzdeki hafta inşallah AK Parti olarak anayasa değişikliği teklifimizi sunmuş olacağız. Tabii ondan sonraki iş meclisimizin iradesidir. Mecliste 330'u aşan bir kabulle geçmesi gerekiyor ki ondan sonra referandum süreci başlasın. Referandum süreci de milletin kararıdır. Ülkemiz milletimiz için inşallah hayırlı bir karar olacaktır diye düşünüyoruz. Biz niyet hayr, akıbet hayr anlayışıyla hareket ettik. Ülkenin gündeminin artık sistem tartışmasıyla zaman kaybetmesini istemiyorum, yapılmak istenen değişiklik bellidir. 2007 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çıkmaza girmesiyle birlikte cumhurbaşkanının halk tarafından doğrudan seçilmesi anayasaya girmiş ve ondan sonraki seçimlerde de cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin doğrudan seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Mevcut durumun anayasa ile uyumlu hale gelmesi, icra ve yasamanın yetkilerinin sınırlarının çok daha net bir şekilde belirlenmesi, parlamentonun güçlenmesi, icranın istikrarı ve güveni sağlayacak tesisi için bu şekilde değişiklik elbette ki geleceğimiz için çok yerinde bir karar olacak."

Soru: Ayrıntıları da merak ediyoruz, cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisi üyelikle mi sınırlı olacak?

"Değerli arkadaşlar, bu değişiklikte cumhurbaşkanının eğer seçilirse partisiyle ilişiği devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur. Mevcut anayasada partisiyle ilişiği kesiliyor hükmü var, yeni düzenlemeyle devam edecek."

Bültene kayıt ol