Küresel BAK: “Savaşa ve savaş politikalarına hayır”

18.10.2016 - 12:09
Haberi paylaş

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (BAK) dün başlayan Musul operasyonuyla ilgili bir yazılı açıklama yayımladı.

Açıklama şöyleydi:

"İki yıl önce Musul’u IŞİD’e teslim edenler, bugün ABD liderliğinde Musul’daki IŞİD güçlerine karşı operasyon başlattı.

Dar sokaklardan oluşmuş bir kent olan Musul’da yaklaşık 1 milyon sivilin yaşadığı düşünüldüğünde, çatışmalardan ve hava bombardımanlarından yüz binlerce kişinin etkileneceğini söyleyebiliriz. Musul’un bir süre sonra Halep gibi harap olması, on binlerce sivilin ölmesi ve yaralanması, binlercesinin evini, yurdunu terk etmek zorunda kalması kaçınılmaz.

Musul barajının IŞİD tarafından yıkılması ihtimali, yaşanacak felaketin boyutlarını kat kat artırabilir. Büyük bir insanlık dramı Musul’un ve bölgenin üzerine çökerken, bu duruma seyirci kalmamalıyız.

Musul operasyonu, Suriye’de giderek etkin hale gelen Rusya’ya karşı ABD’nin bir üstünlük gösterisidir, küresel emperyalist güçler arasında avantaj kazanmak isteyen ABD’nin Irak’ı yeniden işgal operasyonudur.

Rusya ise Suriye’de ve özellikle de Halep’te yürüttüğü katliamı olağan göstermek için ABD’nin Musul operasyonunu sessizlikle karşılıyor.

IŞİD’i geriletecek ve sonsuza kadar yenecek olan, aralarında her düzeyde ve her adımda derinleşen bir kriz yaşayan ABD bloğu ve Rusya bloğunun işgalci politikaları değildir.

IŞİD’i geriletecek olan, Irak ve Suriye halklarının kendi kaderini tayin hakkını ve eşit koşullarda kardeşliğini garanti altına alan bir siyasi ortamın yaratılmasıdır. Bu, aynı zamanda mezhepçiliği ve mezhep savaşlarını kışkırtan emperyalist güçlerin savaş politikalarına son verilmesini savunmaktır.

Musul ve Suriye’de tüm emperyalist ülkelerin işgalci, militarist politikalarına karşı bizler barışı savunuyoruz.

Türkiye devleti, toprakları dışına hiçbir askeri birlik göndermemeli, gönderdiklerini geri çağırmalıdır. Bölgede barışı savunmalı, hiçbir halkı, etnik grubu, dini topluluğu kayırmamalıdır. Barışı savunan bir politik hat dış politikamızın ekseni haline getirilmelidir.

Savaş ve işgal politikalarının sonu, Türkiye için büyük bir felakete dönüşebilir.

Savaşa ve savaş politikalarına hayır.

Yıldız Önen
Küresel BAK yürütme kurulu adına
18 Ekim 2016
"

Bültene kayıt ol