Moody's krizi: İstikrarsızlık kapıda

29.09.2016 - 15:36
Haberi paylaş

Sosyalist İşçi gazetesinin bu haftaki sayısında, uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi yorumlandı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise "Bu dünyanın sonu değil ama önemsiz de değil" diyerek durumu ciddiye aldıklarını söyledi.

Sosyalist İşçi'nin yorumu şöyleydi:

Kapitalist ekonomilerde 2008 ekonomik krizinden bu yana hâlâ toparlanma sağlanamadı. Nüfus artışında yavaşlama ve sürekli ekonomik krizlerin tüketimi azaltan etkisi, kapitalist ekonomileri durma noktasına getiriyor. Pek çok ülkede tüketimi teşvik amacı ile banka kredileri sıfıra yakın faizlerde, yatırılan mevduata ise eksi faiz uygulanıyor.

Türkiye’de 15 Temmuz darbesi sonrası ortaya çıkan siyasal istikrarsızlık, zaten çok sınırlı gelen yabancı yatırımcıları daha da azalttı. Yerli kapitalistler ise çok sınırlı yatırım yapıyorlar.

Son operasyonlarla FETÖ’cü sermaye kesiminin piyasadan fiilen çekilmesi başlı başına bir ekonomik kriz etkisi yaratmaya başladı. Bankalara, şirketlere, mallara herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın el konulması, yerli veya yabancı bütün sermayenin Türkiye’den kaçışını hızlandırdı.

Son bir yılda yaşanmakta olan savaş ve zorunlu göçler de ayrı bir ekonomik sorun kaynağı olarak devam ediyor. Şimdi bütün bunların üstüne gelen Moody's’in not indirmesi, hızlı bir sıcak para çıkışına neden olacak. Çünkü uluslararası büyük yatırım kuruluşlarının kendi yönetmelikleri gereği bir ülkeye yatırım yapmaları için en az iki rating kurulu- şunun yatırım yapılabilir notu vermesi gerekiyor. Daha önce S&P Türkiye’ye “yatırım yapılamaz” notu vermişti, şimdi Moody's de “yatırım yapılamaz” notu verince, önü- müzdeki bir ay içinde yaklaşık 10 milyar dolarlık bir döviz çıkışı beklenebilir. Bunun kısa vadede etkisi TL’nin değer kaybı, kredi maliyetlerinin pahalılaşması; orta vadede etkisi ise yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı olacaktır. İşletmelerin kapanması, işsizlikte artış, yaşam standartlarımızın düşmesi karşımıza çıkacak sorunlardır.

"Ciddiye alıyoruz"

BBC Türkçe'nin haberine göre ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesini ciddiye aldıklarını söyledi.

Anadolu Ajansı'nda Editör Masası adlı programa katılan Şimşek, Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesi için yoğun bir çaba içerisine gireceklerini belirtti.

Kredi değerlendirme kuruluşunun kararı ile ilgili olarak "Bu dünyanın sonu değil ama önemsiz de değil" ifadelerini kullanan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü yatırımcılar sadece Moodys'e, S&P'ye, Fitch'e bakmazlar...Gelişmekte olan ülkelere odaklanan fonlar yatırım yapılabilir seviyenin altındaki ülkelere zaten yatırım yaparlar.

Türkiye yoluna güçlü şekilde devam edecek piyasaların tepkisi de onu gösteriyor. Kredi notumuzu tekrar yükselteceğiz eninde sonunda. Güneş balçıkla sıvanmaz."

Mehmet Şimşek, kararın büyümeye konusunda ise "Kısmen not indirimi fiyatlanmıştı. Darbe girişiminin başarısız olmasından itibaren not indirimi fiyatlandı diyebiliriz. İleride finans dışı reel sektörün borçlanma maaliyetlerine biraz etkili olabilir. Bu da büyümeyi olumsuz etkileyebilir" dedi.

Kredi notu Baa3'ten Ba1'e indi

Moody's geçen hafta Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmişti.

Kuruluş, Türkiye'nin kredi notunu "Baa3" seviyesinden "Ba1" seviyesine düşürürken, not görünümünü "durağan" olarak belirlemişti.

Not indirimine gerekçe olarak, Türkiye'nin yüksek boyutlu dış finansman ihtiyacına bağlı risklerdeki artış ile büyümenin düşmesi ve kurumların zayıflaması gösterilmişti.

Bültene kayıt ol