Kolombiya’da yaşam kazandı: Biz de yaşamı kazanalım!

27.09.2016 - 16:34
Haberi paylaş

Yaşam İçin Ses Ver inisiyatifi, Kolombiya'da imzalanan barış anlaşmasıyla ilgili bir açıklama yayımladı.

Ankara'da barış için faaliyet yürüten aktivistlerin açıklaması şöyleydi:

"Elli iki yıl boyunca Kolombiya devleti ile FARC arasında süren savaş 220 binden fazla kişinin ölümüne, milyonlarca insanın evini terk etmesine yol açmıştı. 2012 yılında bu kanın durması için görüşmeler başladı ve nihayet bugün Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve FARC lideri Timoleon Jimenez bu kadar kan dökülmesine gerek olmadığını yüksek sesle kabul ettiler, beyaz gömleklerini üzerlerine geçirip kucaklaştılar, ölenler için özür dilediler. Ölenlerin aileleri, kimi desteklediğinden bağımsız olarak her günü ölüm korkusuyla yaşayan yurttaşlar oradaydı. Birinin deyişiyle “rüya gibi” bir an yaşadılar. Çatışmalarda kullanılan bir kurşundan kalem ile 52 yıllık savaşı gömüp, yaşamın sesini yükselttiler.

Kolombiya’da yaşananlar bu topraklarda yaşayan insanlar için de yeni bir umut doğurabilir. Kurşunların, bombaların sesinin sustuğu, barışın, yaşamın tüm renkleriyle yeniden dirildiği günleri görmek bizim için de rüya gibi…

Oysa bu rüya çok uzağımızda değildi, çok eskiden değil bundan bir buçuk sene önce burada da barış konuşuluyor, 30 yıldan uzun süredir devam eden savaşın sona erdirilmesi umudu geleceğe güvenle bakmamızı sağlıyordu. Sonra bombalar patladı, insanlar değil kurşunlar konuşmaya başladı, rüya kabusa dönüştü. 30 yılın 60 yıla, on binlerce kaybın yüz binlere ulaşması kader değil. Kolombiya’nın bugün vardığı anlaşmaya, o kadar insanı yitirmeden, daha fazla çocuğun savaş koşullarında büyümesine yol açmadan da varabiliriz. Yaşam için yükselen sesleri çoğaltalım, beyaz gömleklerimizi giyip sarılalım yeter ki. Bir kurşunun üzerine Ahmet Kaya’nın sözlerini yazalım ve barışalım:

“Kan kurşundan silinince, kardeş olur eller bana”

Bültene kayıt ol