Yerli ve milli ittifakının sonucu: JİTEM diye bir şey yokmuş!

27.09.2016 - 12:56
Haberi paylaş

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, birleştirilen Musa Anter ve JİTEM ana davasında verdiği ifadede “JİTEM diye bir oluşum olmadığını, Mahmut Yıldırım’ı çalıştırmadığını, Musa Anter cinayetini basından duyduğunu” ileri sürdü.

Birleştirilen Musa Anter ve JİTEM ana davasının Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Gazeteci, yazar Musa Anter’in 1992 yılında Diyarbakır’da öldürülmesine ilişkin 21 yıl sonra açılan dava ile birleştirilen 90’lı yıllarda birçok faili meçhul cinayetlere karışmaktan yargılanan 16 sanıklı JİTEM ana davasının 11. duruşması dün görüldü.

Veli Küçük ilk kez

Bugüne kadar hiçbir duruşmaya katılmayan hükümlüsü Veli Küçük, AKP'nin Ergenkoncularla kurduğu "yerli ve milli" koalisyonundan aldığı cesaretle gelip ifade verdi.

Küçük, ifadesinde Anter’in öldürülmesine ilişkin olarak, “Bu konuda basından duyduğum kadarı var, başka bilgim yok” iddiasında bulundu. JİTEM ile ilgisinin bulunmadığını öne süren Küçük, ‘Bu kişilerin kamu görevlisi gibi çalıştırılıp çalıştırılmadığı hakkında bilginiz var mı?’ sorusuna, “Türkiye genelinde istihbarat gruplarını kurdum, bu belirli bir süre sonra lağvedildi. Benim tüm personelim rütbeliydi” sözlerini kullandı.

JİTEM diye bir oluşum yokmuş

Küçük, “Mahkemelerde söylediğim gibi gayri yasal bir eylem varsa önüme koyun. JİTEM diye bir teşkilatlanmayı bilmiyorum” iddiasını savunmaya devam etti.

Avukatların ‘JİTEM’i kim kurdu’ soruları üzerine Küçük, “O zaman İçişleri’ne çağrıldım, Van Alay komutanıydım. Böyle bir istihbarat ihtiyacı olduğunu söylediler. Kurdum ama bir süre Genelkurmay tarafından lağvedildi. Jandarma İstihbarat Komutanlığı kurdum, JİTEM değil” dedi. Ergenekon sanığı Arif Doğan’ın “JİTEM’i ben kurdum” sözünün hatırlatılması üzerine Küçük, “Arif Doğan benim teşkilatımda yoktu. Başka bir şey kurduysa bilemiyorum” dedi.

Devlet 2011'de JİTEM'in varlığını kabul etmişti

2011 yılında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, emekli albay Arif Doğan’ın kamuoyuna yansıyan bir takım açıklamaları nedeniyle JİTEM ile ilgili başlattığı soruşturmada, JİTEM adlı oluşumun, İçişleri Bakanlığının onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığının görüşü alınmadan, Jandarma Genel Komutanlığının kendi inisiyatifiyle kurulduğu tespit edilmişti.

Terör ve organize suçlara bakmakla görevli Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde, "JİTEM adlı bir oluşumun var olup olmadığı" konusunda, İçişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüne yazılar yazılmıştı.

Gelen cevaplarda, JİTEM’in varlığı kabul edilerek, "Bu birimin terörle mücadele kapsamında faaliyet yürüten bir oluşum" olduğu kaydedildi. Öte yandan, Jandarma Genel Komutanlığından verilen cevapta ise JİTEM adlı oluşumun, 1990 yılında sonlandırıldığı ifade edildi.

Bültene kayıt ol