Başbakan savaşın asıl nedenini açıkladı: “Kürt oluşumu istemiyoruz”

24.08.2016 - 16:07
Haberi paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, Suriye'ye yönelik askeri harekâtla ilgili konuşurken, gerekçenin Kürt düşmanlığı olduğunu itiraf etti.

Cerablus'u YPG'nin etkin olduğu Suriye Demokratik Güçleri ele geçirseydi, Türkiye'nin Suriye sınırı tamamen PYD'nin elinde olacaktı.

Ak Parti hükümeti, buna karşı alelacele harekete geçerek, henüz bir ay önce kanlı bir darbe girişiminde bulunan orduyu savaşa soktu.

Operasyonun gerekçesi "IŞİD karşıtı harekât" olarak gösteriliyordu. Tayyip Erdoğan ise "PYD'ye ve IŞİD'e karşı" harekete geçtiklerini söylemişti.

Sana ne Binali Yıldırım?

Binali Yıldırım ise Joe Bidan'la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada "Suriye'de durum iç açıcı değil. 500 bine yakın insan hayatını kaybetti. Türkiye 3 milyona yakın insana kucak açtı, ekmeğini paylaştı ve paylaşmaya da devam edecektir ama bu sürdürülebilir bir durum değildir. Bölgedeki Rusya, İran gibi ülkelerin de uzlaşısıyla ortak bir uzlaşmayı gerçekleştirmemiz lazım. Burada iki önemli nokta var bunlardan biri Suriye'nin toprak bütünlüğünü korunması, ve etnik gruplara yönelik bir bölünme gerçekleşmemesidir. Güney sınırımızda yeni bir Kürt oluşumunu kabul etmiyoruz" dedi.

Daha önce de Irak Kürdistanı için aynı şeyi söylemiilerdi

Tayyip Erdoğan 2007 yılında da "Kuzey Irak’ta bir oluşuma izin vermeyiz, bu bizim için bir “casus belli’dir" diyordu.

Irak'taki Federe Kürt Bölgesi ve onun lideri Barzani, daha sonradan "değerli yalnızlık" yıllarında Ak Parti'nin bölgedeki az sayıdaki müttefikinden biri hâline geldi.

Erdoğan, 2015 yılı başında da  “Biz yeni bir Irak olsun istemiyoruz. Nedir bu? Kuzey Irak… Şimdi de Kuzey Suriye doğsun! Bunu kabullenmemiz mümkün değil" diye konuşmuştu.

Bültene kayıt ol