Darbeyi püskürten AKP paramiliterleri miydi?

26.07.2016 - 14:38
Haberi paylaş

Ümit Kıvanç, darbe girişiminin arkasından izlenebilecek olan sokağa çıkmış insanların, darbe karşıtlarının nasıl bir ruh hâliyle mücadele verdiğini hızla yazma isteğiyle yazmıştı.

Hepimiz onun paylaştığı görüntü ve olay kahramanlarını (tabii öldürülenler hariç, sayı ile 246 şu anlık) daha bir çok videoyla izledik. Peki nereden kafamızda türeyip cümleye ve sonra “fikre” dönüştü bu tank top cunta karşısına çıkan insanlara paramiliter yaftasını koymak?

Nedir “paramiliter” bir bakalım; Bir yarı askeri güç, işlev ve örgütlenme olarak askeri ancak düzensiz gönüllülerden oluşan devletçe desteklenen bir tür yapı. Terim, Yunanca "harici" anlamına gelen para ve "asker" anlamına gelen militer sözcüklerinden türemiş. Bu, herkesin ulaşabileceği bir bilgi. Ya sosyalistler ve bizzat bu girişimin korkunçluğuna şahit olanlar, nasıl sokağa çıkan silahsız insanlara "AKP’nin paramiliterleri" diyebiliyor?

Bu memlekette hayatın çok garip ve tedirgin olduğu su götürmez. 20 Temmuz Suruç’la başlayan patlamalar, AKP’nin savaş politikları, adını bile bilmemiz gerekmeyen komutan isimlerini bize belleti, bu PR çalışması kışlada durduğu gibi durmuyor, kaç darbe, kaç bin acılı hikaye... 

Peki Ankara ve İstanbul’da sokağa çıkıp F-16, Kobra ve Skorsky gibi savaş makinaları eşliğinde bilmem ne tüfeğine karşı yürümek nasıl bir "AKP paramilitarizmi" oluyor? 11. gününe giren sokak gösterilerini sucukla açıklayacaksan zaten vazgeç burdan, insanından... 

Günlerdir darbe girişimi ve direnişe dair binbir hikayeyi görüntüsüyle izlerken bunu söyleyemezsin, iddia edemezsin. Halk heterojen bir şey, içinde mahalle kasabı da var komşu teyze de. Sokağa çıkanlar da ta kendileri değil mi?

15 Temmuz darbe girişiminde, tekleştirip teşhis yapmak ve buna "paramilitarizm" demek, sınırsız ve sınıfsız bir toplumu kendine hedef seçmiş bir devrimci sosyalistin aklının ucundan dahi geçmemesi gereken tehlikeli bir fikir, hissiyattır. Sosyalist, gücünü fikirlerini yaymaktan almak ve milyonların kolektif mücadelesine inanarak mücadele etmek zorundadır.

Serkan Akyıldırım

Bültene kayıt ol