İsrail ve Rusya ile uzlaşma: Erdoğan'ın U-dönüşü

28.06.2016 - 10:41
Haberi paylaş

AKP'nin dün hem İsrail'le anlaşma imzalayıp hem de Rusya'ya özür mektubu yollaması "diplomatik zafer" olarak sunulmaya çalışılıyor. Gerçekte ise hükümet efendiği tüm düşmanlarından af dileyip onlarla tekrar ittifak kurmak zorunda kaldı.

Tayyip Erdoğan, Suriye halkının katili Rusya'nın lideri Putin'den af dilemesini öve öve bitiremedi:

"Rusya ile bir uçak krizi meselemiz vardı. Bu olumsuzlukları da ortadan kaldırmaya yönelik adımları attık. Rusya ile ilişkilerimizi yeniden geliştirme konusunda gönderdiğim mektupla vardığımız mutabakatın her iki ülkenin de hayrına olacağına inanıyorum. Sayın Putin'e gönderdiğim mektupla kendisine hem yaşanan hadiseden duyduğumuz üzüntüyü ifade ettim hem de geniş bir alanda yapabileceğimiz bölgesel işbirliği imkanlarını hatırlattım. Her iki ülkenin de zararına olan mevcut durumu bir an önce geride bırakarak ilişkilerimizi süratle normalleştireceğimize inanıyorum.Bölgenin barış ve huzuru için bu yakın komşularımızla olan münasebetleri özellikle stratejik düzeyde attığımız adımları geliştirmenin faydasına inanıyorum."

ABD'ye teşekkür

Erdoğan, Mavi Marmara konvoyunu düzenleyenler, gemide öldürülenlerin aileleri ve Hamas'ın çeşitli düzeylerdeki yetkilileri "ihanet" olarak tanımlasa da siyonist İsrail ile varılan anlaşmayı da övdü. AKP'li basının anlaşmayı "diplomatik zafer" olarak sunma çabaları komiklikten öteye geçemezken, Erdoğan bu fırsattan yararlanarak anlaşmaya aracılık eden ABD Başkanı Obama'ya da teşekkür etti.

Mısır konusunda netlik yok

Öte yandan, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamaları, darbeci Sisi rejimiyle de ilişkilerin normalleştirilebileceğini ortaya koydu.

Yıldırım, "Mısır meselesi çok nettir. Demokrasiye bir darbe olmuş ve Sayın Mursi yönetimden indirilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuyu dile getirmiş Mursi'nin yönetimden uzaklaştırılmasını kabul etmediğimizi tüm dünyaya duyurmuştur. Mısır ile aynı bölgedeyiz. İstesek de her şeyi kesemeyiz. Coğrafi bir ağımız ve yakınlığımız var. O yüzden oradaki rejim değişikliğinin şekli, Mursi başta olmak üzere onun ekibine uygulanan haksız cezalar üzerinde duruyoruz. Buna rağmen ticari konusunda bir engel yok. Belki ilerde normalleşmeye de zemin hazırlanmış olur. Mısır ile bakanlar düzeyinde bir görüşmemiz olabilir. Onlar bakanları gelebilir. Bizim bakanlarımız gelebilir. İşadamaları gidip gelebilir Biz buna hazırız. Herhangi bir rezervimiz yok" dedi.

Bültene kayıt ol