İçişleri Bakanlığı'na sordular: Hurşit Külter nerede?

22.06.2016 - 08:14
Haberi paylaş

Şırnak'ta 26 gün önce gözaltına alındıktan sonra kendisinden haber alınamayan DBP İl Yöneticisi Hurşit Külter'e ilişkin İnsan hakları kurumları ve hukukçular İçişleri Bakanlığı önünde Külter'in akıbetini sordu.

Gözaltına alınan DBP Şirnex (Şırnak) İl Yönetici Hürşit Külter'den 27 Mayıs Cuma gününden bugüne hala bir haber alınamadı. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD) ve TUHAD-FED'in Ankara şube ve temsilcilikleri, Külter'in akıbetini İçişleri Bakanlığı önünde sordu. Bakanlık önünde bir araya gelen insan hakkı savucuları ve hukukçular, "Hurşit Külter nerede?" yazılı pankart açtı.

"Devletin bu tavrını 90'lardan biliyoruz"

Açıklamayı okuyan İHD Ankara Şube Yöneticisi Sevinç Koçak, kaybedilmesinin ardından ortaya çıkan ifadelerle Külter'in akıbetine dair ipuçların bulunmasına rağmen devlet kurumlarının sadece "Bu isimde biri gözaltında değil" cevabı verdiğine dikkat çekti. "Bizler devletin bu tavrını 90'larda yaşanan faili meçhullerden çok iyi biliyoruz" diyen Koçak, şunları aktardı:

"BM Zorla Kaybedilmeye Karşı Herkesin Korunmasına Dair Sözleşme'yi imzalamayarak, hukuksuzluğun ve cezasızlığın teminatı olduğunu gösteren ve bu konuda gerekli hukuki düzenlenmeleri yapmayan devlet yetkilileri, insanlığa karşı suç olarak nitelenen zorla kaybedilmelerin baş sorumlusudur. Buradan Adalet Bakanı'na, İçişleri Bakanı'na, Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı'na, Şırnak Valisi'ne ve 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'na bir kez daha soruyoruz; Hurşit Külter nerede? Sağ aldınız sağ istiyoruz!"

İzmir'de de protesto

Öte yandan, Hurşit Külter'in akıbeti İzmir'de Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇGD), İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir şubeleri tarafından İzmir Adliyesi önünde soruldu. Bir çok sivil toplum kurum ve kuruluşlarının da katıldığı açıklamada "Hurşit Külter nerde?" yazılı pankart taşıyan yurttaşlar sık sık "İnsanlık onuru faşizmi yenecek, Hurşit Külter nerede?" sloganları attı. Açıklamayı okuyan ÇHD İzmir Şube Sekreteri Erdoğan Akdoğdu, "İçişleri Bakanlığı ve Valiliğin idari, savcılığın ise hukuki soruşturmayı derhal başlatmaları ve Hurşit Külter’in akıbetini aydınlatmaları şarttır” dedi.

Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı’nın yaşananların açığa çıkmamasından sorumlu olduğunu belirten Akdoğdu, Külter'in akıbetine ilişkin devletin cevap vermemesi ve özel harekatçıların sosyal medya paylaşımları dikkate alındığında 90'lı yılların "faili meçhul"lerini hatırladıklarını kaydetti. Akdoğdu, sözlerine şöyle devam etti: "Zorla kaybetme insanlığa karşı suçtur ve demokratik toplumun yeni bir 'gözaltında kaybetme' dalgasına tahammülü yoktur. Devlet, yeni faili meçhullerin yaşanmaması için Külter’in nerede olduğu derhal açıklanmalı ve Külter sağ olarak serbest bırakılmalıdır."

(Özgür Gündem)

Bültene kayıt ol