Küresel BAK: “Kürtleri Meclis’ten atmakla Kürt sorunu çözülemez!”

26.05.2016 - 14:08
Haberi paylaş

Bu hafta sonu İstanbul'da "Barışın olanakları" başlıklı bir sempozyum düzenleyecek olan Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması girişimiyle ilgili yazılı bir basın açıklaması yayımladı.

Açıklama şöyleydi:

Acımasız bir savaş yaşıyoruz. Bir yanda kentler yıkılıyor, insanlar yakılarak öldürülüyor. Bir yanda küçücük bir mezrada 15 ton patlayıcı patlatılıyor, 16 köylünün cesetlerine bile ulaşılamıyor.

30 yılı aşkın süredir devam eden bu savaşta 50 bine yakın insan öldü. Köyler yakıldı, faili meçhul cinayetler işlendi, savaş milyonları etkiledi. Halkın oylarıyla seçilen vekiller Parlamento’dan çıkartılıp yıllarca hapis yattılar. Binlerce Kürt cezaevlerine dolduruldu. Yaşanan onca acının sonunda, 2013’ün ilk aylarında çözüm süreci başladı, çatışma ve ölümler durdu, diyalog ortamı oluştu. Nihayet kalıcı barış için bir umut doğdu.

Öcalan 2013 Newroz bildirisinde “silahların dönemi bitti, demokratik siyasetin dönemi başladı” dedi. İki halkın ortaklaşa bir yol bulmasını istedi. Erdoğan “Her türlü milliyetçiliği ayaklarımın altına aldım, çözüm için gerekirse baldıran zehiri içerim” dedi. Çatışma ve operasyonlar durdu. 2,5 yıl hiç kimse ölmedi.

Ama bunlar sanki hiç yaşanmamış gibi, 2015 Temmuz’unda kanlı bir savaş tekrar başladı. 10 ayda 6 bin kişi yaşamını yitirdi. Şimdi de HDP'li vekillerin siyaset yapmasının önü kapatılıyor. Dokunulmazlıkları kaldırılarak Meclis’ten atılmakla tehdit ediliyor.

Savaşla, öldürmeyle bu sorunun asla çözülemeyeceğini bu ülkede yaşayan herkes biliyor.

“Çatışmadan müzakereye geçiş: Barışın olanakları” sempozyumu

Silahların susmasının, barışın ve çözümün yolu siyasettir, diyalogdur.

HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması, bu yolu biraz daha kapatmak demektir.

Barışın konuşulması için HDP’li vekillere dokunulmaması gerekir.

Kürt sorununun çözümü için barış ve diyalog masası yeniden kurulmalıdır.

Şiddet ve korkuyla yönetilmeye razı değiliz. Barışı savunmaya ve barış için mücadele etmeye devam edeceğiz.

Bu vesileyle, önceliği barış olan herkesi bu hafta sonu yapacağımız ve çözüm için yeni bir yol arayışı bulmaya çalışacağımız sempozyuma davet ediyoruz.

Sempozyum: Çatışmadan Müzakereye Geçiş: Barışın Olanakları

Tarih: 28 Mayıs Cumartesi, Saat: 14.30

Yer: Cezayir Toplantı Salonu, Galatasaray / İstanbul

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu
25 Mayıs 2016

Bültene kayıt ol