259 örgütten dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı kampanya

05.05.2016 - 14:01
Haberi paylaş

Aralarında DSİP ve Küresel BAK'ın da yer aldığı 259 örgüt, AKP'nin Kürt halkına saldırı olarak başlattığı dokunulmazlıkların kaldırılması girişimine karşı kampanya başlattı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) çağrısıyla bir araya gelen çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve sendika, AKP'nin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili verdiği kanun teklifine karşı deklarasyon açıkladı.

"Halkların iradesine ve Meclis'teki sesimize dokunma" deklarasyonu Ankara'daki Büyükhanlı Park Otel'de yapılan basın toplantısında açıklandı. 

Deklarasyonun Türkçesini HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü okudu.

Parlamentoda görüşmelerine başlanan dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği ile ilgili ciddi endişeler taşıdıklarını belirten Kürkçü, "Yasama dokunulmazlığı her şeyden önce seçilmiş siyasetçilerin söz söyleme, düşünce açıklama hakkını garanti altına almayı amaçlayan demokratik bir hak olmalıdır" dedi.

Bu hak sadece parlamentere ait olmaktan öte, kendisini seçerek meclise gönderen halka da ait olduğunu vurgulayan Kürkçü şunları söyledi: "Nitekim milletvekilleri millet adına vekaleten görev yürütürken temsil ettiği kesimlerin iradesini yansıtmakla mükelleftirler. Milletvekillerinin siyasi mücadelenin bir gereği olarak yürüttükleri düşünce açıklama faaliyetleri esnasında veya sonrasında soruşturulma, yakalanma ya da tutuklanmaları her şeyden önce halkın iradesine dönük açık bir müdahale olacaktır. Bu çerçevede; dokunulmazlık tartışmalarının siyasi intikam ve siyasi cezalandırma aracı haline getirilmesini tehlikeli bir gelişme olarak görüyoruz."

Deklarasyonun Kürtçesini ise DTK Eş Sözcüsü Leyla Güven okudu. HDP PM üyesi Saruhan Oluç, toplam 259 kurumun deklarasyona imza atığını açıkladı.

Bültene kayıt ol