(Video) 24 yıl sonra: Leyla Zana yeminine Kürtçe barış dileyerek başladı

17.11.2015 - 15:29
Haberi paylaş

1991 yılındaki vekil yeminini “Ez vê sondê li ser navê gelê kurd û tirk dixwîm” (Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum) diyerek bitiren Leyla Zana, bugün de bunun bir benzerini yaptı.

HDP Ağrı milletvekili Leyla Zana, milletvekili yeminini öncesinde Kürtçe, "Bi hevîya aşîtî kî bi rûmet û mayînde" (Onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla) ifadesini kullandı ve yeminde yer alan "Büyük Türk Milleti" ifadesini "Büyük Türkiye Milleti" olarak okudu. Meclis Başkanı Baykal, yemin metnine sadık kalınmadığı için yeminin kabul edilemeyeceğini söyleyerek Zana'yı tekrar kürsüye çağırdı ancak Zana yeniden kürsüye gitmedi.

1991'de ne olmuştu?

Leyla Zana, 1991'de vekil seçildikten sonra yemin içi nkürsüye çıktığında saçına taktığı sarı-kırmızı-yeşil renkli bant nedeniyle TBMM sıralarından “O bayrağı indir!” haykırışları yükselmişti. Zana, bayrağı indirmediği gibi, yeminini “Ez vê sondê li ser navê gelê kurd û tirk dixwîm” (Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum) diyerek bitirmiş ve herkese “sayın” diye hitap eden meclis başkanının “Dursana kız” seslenişleri arasında kürsüden inmişti.

Zana, meclis başkanı tarafından "Sözlerimi geri alıyorum" demeye zorlandı, 1994 yılında ise diğer Kürt vekillerle birlikte hapse atıldı. İşte o görüntüler...

1991:

2015:

Bültene kayıt ol