DurDe'den İstanbul ve Edirne otogarlarında eylem: “Sınırları açın, iltica haktır!”

17.09.2015 - 19:17
Haberi paylaş

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe platformunun çağrısıyla bugün İstanbul ve Edirne'de yapılan Suriyeli mültecilerle dayanışma eylemlerinde, Türkiye'deki koşullardan kaçarak Avrupa'ya geçmek isteyen göçmenler için sınırların açılması talep edildi.

İstanbul'daki eylem Esenler otogarında yapıldı. Türkçe, Arapça ve İngilizce "Çocuklar boğulmasın diyorsanız, açın yolları!" yazılı pankart açan ırkçılık karşıtları, "Suriye halkı yalnız değildir" sloganları attı.

Basının yoğun ilgi gösterdiği açıklamayı DurDe aktivisti Hasret Saygı okudu.

Açıklama şöyleydi:

"Misafir değil, mülteci! Sınırları açın, iltica haktır! 

Değerli basın mensupları,

Suriye’de Esad diktatörlüğü ve IŞİD’in katliamlarından kaçıp Türkiye’ye sığınan mülteciler, burada yoksulluk, sefalet ve ırkçılığa mahkûm ediliyor. Türkiye’deki kötü yaşam koşulları sığınmacılara, Türkiye-Yunanistan hattındaki ölüm yolculuğuna çıkmaktan başka bir seçenek bırakmıyor. Mülteciler, insanca bir yaşam özlemiyle Avrupa’ya sığınmaya çalışıyor.

Avrupa’ya deniz yoluyla ulaşmaya çalışanlar, yola ölümü göze alarak çıkıyor. Gün geçmiyor ki Ege sularında alabora olmuş göçmen teknelerine, kıyıya vuran insan bedenlerine tanık olmayalım. Yaz ayları boyunca 2500 insan denizlerdeki yaşam mücadelesinde yenik düştü. Çok değil, daha birkaç gün önce Ege’yi botlarla geçmeye çalışan 34 Suriyeli Didim açıklarında, 24 kişi Datça açıklarında can verdi. Ege Denizi’nde, tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan bu trajedide, yalnızca insanları değil, insanlığımızı da yitiriyoruz. 

Devletler sığınmacılara kapıları kapatarak, onları kaçakçıların kucağına itiyor. İnsan kaçakçılığıyla mücadele etme iddiasındaki ülkeler, sınırlardan serbest geçişi engelleyerek mültecileri doğrudan kaçakçılarının insafına terk ediyor. İşte tam da bu nedenle, Edirne yollarında sınırların açılmasını ve bugün burada otogarda Edirne’ye gidebilmeyi bekleyen insanlar tüm dünyaya, “Çocuklar boğulmasın diyorsanız, açın yolları” mesajı veriyor. 

Devletlerin politikaları çocukların yaşamlarını söndürmeye devam ediyor. Türkiye ve Avrupa’da hükümetlerin şiddete dayalı “güvenlik önlemlerini” artırmaları yerine, derhal sınırları açmalarını, mültecilere insanca yaşam koşulları sağlamalarını istiyoruz! 

Edirne’den Yunanistan’a ve oradan Avrupa’ya geçmek isteyen mülteciler, üç gündür polis tarafından engelleniyor. Edirne’ye giden yollarda polis ve jandarma tarafından ablukaya alınan Suriyeliler, zorla geri gönderilmek isteniyor. Birçoğu devlet güçleri tarafından darp ediliyor. Polis, otogardan sınır kapısına ulaşıma izin vermiyor. Edirne Valisi, mültecileri geri göndermek için zor kullanacaklarını söylüyor. 

Mültecilere kapılarını kapatan AB ülkelerini eleştiren hükümet ise bir yandan kendi sınırlarını kapatırken, öte yandan İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan bir genelge ile Suriyelilerin Türkiye içinde şehir değiştirmelerini engellemeye çalışıyor.

Bütün bu haksızlıklar ve insan hakları ihlalleri karşısında, “Suriyeli mülteciler kardeşimizdir” diyen herkesi, mültecilere uygulanan insanlık dışı devlet politikalarına ve polis şiddetine karşı çıkmaya ve dayanışmayı yükseltmeye çağırıyoruz. 

Hükümetten, ölümleri durdurmak üzere derhal Suriyelilere sınırları açmasını, sığınmacılara uluslararası sözleşmelerde tanımlanan “mülteci” olarak istedikleri ülkelere iltica edebilme haklarını tanımasını talep ediyoruz.

Çocuklar ölmesin diyorsanız, sınırları açın! 

Misafir değil, mülteci!

Suriye halkı yalnız değildir!

DurDe Platformu"

Basın açıklamasının ardından DurDe aktivistlerinden oluşan bir heyet, mültecilerin polis ablukası altında tutuldukları bölgeye girdi. Otogarın cami avlusunda tutulan Suriyeliler, dışarı çıktıklarında buraya tekrar giremiyorlar. Caminin içinde Suriyeli olup olunmadığı bilinmezken, avluda bekleyenlerin sayısı binden fazla.

Edirne'de dayanışma eylemleri

DurDe aktivistleri, Edirne'de otoban kenarında ve otogarda bekleyen aktivistlerle birlikte eylem yaptı. Basın açıklamasını Abdülhaluk Tarhan okudu.

Eylemlerde "Suriye halkı yalnız değildir" ve "Sınırlar açılsın, göçmenlere özgürlük" ve Arapça "Kapılar açılsın, yalnızca yürümek istiyoruz" sloganları atıldı.

Edirne'de otogarda 500'e yakın, otoban kenarında ise 2 bin civarında Suriyeli, günlerdir bekliyor. Mülteciler kararlı olduklarını ve mücadeleye devam edeceklerini söylüyorlar.

Bültene kayıt ol