Suriyeli mülteciler Edirne'de eylemdeydi: Sınırları açın!

15.09.2015 - 08:13
Haberi paylaş

Türkiye'den Avrupa'ya göç etmek isterken ölümler, polis şiddeti ve birçok engelle karşı karşıya kalan Suriyeli mülteciler, bugün Edirne'de eylemdeydi. Marksist.org muhabirleri gün boyunca Edirne'den bildirdiler.

2. Dünya Savaşı'ndan beri yaşanan en büyük mülteci krizi karşısında, göçmenlerle dayanışmak için aşağıdan küresel bir hareket inşa oluyor. Haftasonu Avrupa'nın onlarca kentinde on binlerce kişi hükümetlerin baskısına karşı mültecilerle dayanışmak için sokağa çıktı. Türkiye'de yaşayan Suriyeli mülteciler, Avrupa'ya göç etmek için kullandıkları güzergahta yaşadıkları sorunlar nedeniyle, bugün Edirne'de bir eylem yaparak sınıra yürümek istediler. Mülteciler, botlarda ölmek istemediklerini belirterek, herkes gibi karadan sınırı geçmeyi talep ettiler.

Eylem için Edirne Otogarı'nda buluşan ancak sınıra yürümelerine polis tarafından izin verilmeyen Suriyeliler oturma eylemi yaptı.

Marksist.org gün boyu gelişmeleri aktardı...

(Fotoğraf ve videolar: Berkay Bağcı, Özdeş Özbay, İbrahim Karcı)

Güncellemeler:

18:48 Yürüyüş izni verilmiyor ve polis valilikten haber beklendiğini söylüyor. Yetkililer herhangi bir açıklama yapmadığı için aralarında yaşlı, çocuk ve engellilerin de olduğu yüzlerce insan otoban kenarında ve otogarda bekliyor. Suriyeliler barışçıl bir şekilde eylem yapmak ve sınıra yürümek istediklerini söylüyorlar.

17:29 DSİP, Edirne'de süren eylemlerle dayanışma açıklaması yaptı:

Sınırları açın, Suriyeli mültecilere özgürlük!

17:16 Polisle sınıra yürümek isteyen mülteciler arasındaki diyalog:

16:44 Çevik kuvvet polisleri sınıra yürümek isteyen kitlenin önünü kesti. Otogardan çıkışa izin verilmiyor.

16:36 Edirne otogarında saatlerdir bekleyen yüzlerce Suriyeli mülteci, sınıra doğru yürüyüşe geçmeye hazırlanıyor.

16:25 Edirne'den görüntüler:

- Otogara alınmayan mülteciler

16:15 Eylem sırasında fenalaşarak hastaneye kaldırılan Suriyeli mülteci Muhammed Muallim, hastanede karşılaştığı ırkçılığı Marksist.org'a anlattı:

"Az evvel hastaneye gittim. Güvenlikteki kadın bize 'Siz buraya neden geldiniz? Yemek alıyorsunuz, işiniz var, ilaç alıyorsunuz. Dışarıya neden gitmek istiyorsunuz?' dedi. Ben de 'Esad bombalar attı, IŞİD kafamızı kesiyor, buraya geldik' dedim. Hayatımızdaki zorluklar yeter artık. Biz normal insanlarız. Yeter artık. Daha önceki savaşlarda Suriye'ye geldi insanlar. Hastaneyi açtık, yemek verdik, iş verdik. Hiç böyle yapmamıştık."

15:56 Otogara alınmayan mültecileri görüntüleyen Marksist.org muhabirleri, Emniyet'in tercümanlığını yapan bir kişi tarafından tehdit edildiler. Bu kişinin "Sizin bunu yapmaya hakkınız yok" dedikten sonra Suriyeli mültecilerin de hiçbir hakkı olmadığını söylediği öğrenildi. Polis memurları da muhabirlerimizi zor kullanarak bölgeden uzaklaştırdı. 

15:50 Onlarca kilometre yürüdükten sonra Edirne otogarına alınmayan Suriyeli mülteciler:

15:30 Polis tarafından Edirne'ye alınmayarak otoban kenarında aç susuz bekletilen Suriyeli mültecilerin sayısı bine yaklaştı.

15:12 Tekirdağ Malkara'da da otobüslerin durdurulduğu bilgisi ulaştı. Edirne'ye varmak isterken durdurulan mülteciler yüzlerce kilometreyi yürüyerek geçmeye çalışıyor.

14:41 Eylem için Türkiye'nin çeşitli kentlerinden yola çıkan, bir kısmı Suriye'den sınırı yeni geçen 400 kişilik bir grup Edirne'ye ulaşmaya başardı. Mülteciler, şehir girişinde polis tarafından durdurulduklarını ve bir bölümünün darp edildiğini, sabah 09:00'dan beri kente girmek için yürüdüklerini aktarıyorlar. Polis, mültecilerin otogarda birikmelerini engellemek için girişlerini engelledi. Bir grup mülteci otogara girmeyi başarırken, bir bölümü dışarıda kaldı. Kalanlar polis tarafından otobüsle İstanbul'a geri gönderilecek.

14:17 Edirne civarında Jandarma'nın durdurduğu Suriyeli mülteciler, yola inişler barikatla kapatıldığı için gıda ve su olmadan otoban kenarında bekliyor. Abluka altında hamile bir kadın fenalaştı.

13:41 Polisin Keşan'da durdurduğu 200 Suriyeli mülteciyi darp ederek otobüslere bindirip zorla İstanbul'a göndermeye çalıştığı öğrenildi.

13:29 Birçok yerden Edirne'ye ulaşmaya çalışan Suriyeliler polis tarafından engellenip geri döndürülmeye çalışılıyor. Keşan'da 200 kişilik bir grubun durdurulduğu bildiriliyor.

12:56 Edirne otogarında küçük çocuklar için mama, bez, süt, su ihtiyacı olduğu bildiriliyor. #mültecileredirnede

12:48 Edirne otogarından bir Suriyeli mülteciyle röportaj:

12:30 İstanbul'da Esenler otogarında otobüsler bilet kesmediği için yüzlerce Suriyeli mülteci birikmiş durumda.

10:58 Edirne otogarında 300 kadar Suriyeli mültecinin bekleyişi sürüyor.

10:25 27 yaşındaki Suriyeli mülteci Mahmut, Facebook üzerinden örgütlenerek otogarda barışçıl bir oturma eylemi yaptıklarını belirterek, Aylan Kurdi'nin ölümünün dikkatleri mülteci krizine çektiğini ve dünyanın bu krize yanıt vermesini talep ettiklerini ifade etti. Mahmut, hükümetleri harekete geçmeye çağırdı.

10:00 14 yaşındaki mülteci Sirina, Marksist.org'a şunları söyledi:

"Ben bu resimdeki çocuk gibi ölmek istemiyorum. Barışçıl bir yolla Avrupa'ya gitmek istiyoruz.

Gördüğünüz gibi 14 yaşındayım ama kısayım. Hastalığım var. Bunun için ilaç almam lazım ama çok pahalı olduğu için Türkiye'de vermiyorlar. Avrupa'ya geçersem belki ilacımı alabilirim ve boyum uzayabilir."

09:25 Edirne'ye yürüyen 18 yaşındaki Suriyeli mülteciyle röportaj:

09:00 İstanbul'dan otobüslerle gelen mülteciler, şehre 35 km kala durduruldular. Edirne'ye bir süredir gelen her otobüste kontrol yapılıyor ve Suriyeliler şehre alınmamaya gayret ediliyordu. Jandarma yine yolu kesti.

300 kadar mülteci, şehre ulaşmak için otoban kenarında yürüyor.

Bültene kayıt ol