Kürt halkı barış için direniyor

22.08.2015 - 11:09
Haberi paylaş

Kürt illerinde Tayyip Erdoğan’ın savaşına engel olmak için harekete geçen yurttaşlar, gerilla ve asker ölmesin diye başlattıkları canlı kalkan eylemlerini yaygınlaştırıyor. Barış Anneleri'nin barış için adım atılması adına görüşme talebini ise Cumhurbaşkanı ve tüm bakanlıklar reddetti.

“Askeri Güvenlik Bölgesi” ilan edilen Wan, Colemêrg (Hakkari) ve Şirnex üçgenindeki Faraşîn Yaylası’nda DBP ve HDP öncülüğünde çadır kuran yurttaşlar canlı kalkan eylemine başladı. Amed’in Pasûr (Kulp) ilçesinde de yurttaşlar canlı kalkan eylemi başlatma kararı aldı. Amed’in Lice-Hênê (Hani)-Kocaköy üçgeni ile Colemêrg’in Gever ilçesi Veregoz bölgesinde başlatılan canlı kalkan eylemleri ise 4’üncü gününe girdi.

HDP ve DBP Wan il örgütleri, “Askeri Güvenlik Bölgesi” ilan edilen Wan-Şirnex-Colemêrg üçgenindeki Faraşîn Yaylası’nda çatışmaların ve olası ölümlerin önüne geçmek amacıyla çadır kurarak, canlı kalkan eylemi başlattı. “Şehit Memed Goyi ve Şehit Rojîn Gewda Şehitliği”nin yanında kurulan çadırdaki eyleme HDP Wan Milletvekili Tuğba Hezer, HDP ve DBP yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Pasûrlular canlı kalkan oldu

HDP Milletvekili Hezer, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP’nin iktidar olma hırsıyla savaş başlattığına dikkat çekerek, “Tüm annelerin evlerine, ocaklarına tekrar ateş düşürdüler. Türkiye’de şu an cenazenin gitmediği bir yer kalmadı, huzurla uyunulan bir gün yok. Bunun tek nedeni Erdoğan’ın başkan olamaması. Yani bir adam başkan olacak diye o ülke, o topraklar kan gölüne dönüşecek’’ değerlendirmesinde bulundu. Amed’in Pasûr (Kulp) ilçesinde yurttaşlar, ilçenin 20 bölgesinin “askeri yasak bölge” ilan edilmesini protesto etti. Pasûr Belediyesi önünde bir araya gelen ve aralarında belediye eşbaşkanları ile DBP, HDP ilçe yöneticilerinin de bulunduğu yurttaşlar, burada yaptıkları basın açıklamasında  Erdoğan ve AKP iktidarına verecek hiçbir canlarının olmadığını belirtti. Yurttaşlar açıklamanın ardından “askeri yasak” bölgelere giderek canlı kalkan eylemi başlattı.

Savaşa geçit vermeyeceğiz

Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Şagûlord (Gürkavak) köyü yakınlarında 14 Ağustos günü çıkan çatışmada 3 askerin yaşamını yitirdiği Veregoz ile Doskî bölgelerinde 17 Ağustos’ta başlatılan canlı kalkan eylemi de devam ediyor. Aralarında HDP ve DBP yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi, TUHAD-FED, MEYA-DER ve belediye meclis üyelerinin de bulunduğu çok sayıda yurttaş, yeni ölümler olmaması için 4 gündür eylemlerini sürdürüyor.

Gever Demokratik Toplum Meclisi Eşbaşkanı Şerafettin Dede, canlı kalkanlar olarak savaşı durdurana kadar eylemlerine devam edeceklerini ifade ederek, “Bu savaş Türklerin ve Kürtlerin savaşı değildir. Bu bir saltanat savaşıdır. Erdoğan tarafından başlatılmış olan bir savaştır. Yaylamızı ve köylerimizi terk etmeyeceğiz” dedi. Colemêrg İl Genel Meclis üyesi Sibel Çapraz ise, “Bütün canlılar bizim için değerlidir. Savaşa geçit vermeyeceğiz” dedi.

Vekiller canlı kalkan oldu

Amed’in Lice-Hênê (Hani)-Kocaköy üçgeninde 4 gün önce başlatılan askeri operasyona karşı yüzlerce yurttaşın Hênê’ye bağlı Hurê (Gömeç) kırsalında başlattığı canlı kalkan eylemi devam ediyor. Licê ve Hênê’den helikopterlerle taşınan askerlerin arazideki konumlanması devam ederken, yurttaşlar da olası bir çatışmaya engel olmak için HPG gerillaları ile askerlerin konumlandığı Zergê Tepesi arasındaki canlı kalkan eylemlerini sürdürüyor. Dün sabah saatlerinde ise 2 askeri helikopter bölgede keşif uçuşu yaptı. DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle ve HDP milletvekillerinden oluşan bir heyet, önceki gün canlı kalkan eylemi yapan yurttaşlara destek verdi. Dicle, var olan manzaranın 1990’lı yıllardan bir farkı olmadığını belirterek, “Nasıl ki 40 yıllık savaş döneminde hiçbir Türkiye Başbakanı ve Cumhurbaşkanı’nın adı tarihte kalmadıysa Recep Tayyip Erdoğan da tarihin çöp sepetine gidecektir” dedi.

Barış Anneleri: "El ele verip barışı getirelim"

Amed Barış Anneleri Meclisi, Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Özgürlük Anıtı önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya HDP’li vekiller Dilek Öcalan, Feleknas Uca, KJA Dernek Başkanı Ayla Akat Ata ile HDP’li kadın yöneticiler de destek verdi. Açıklamada ilk olarak konuşan Amed Barış Anneleri Meclisi Sözcüsü Havva Kıran, devlet yetkililerinin barışla ilgili görüşme taleplerine olumsuz yanıt vermesini eleştirerek, “Erdoğan kendi iktidarı için Kürt ve Türk çocuklarını ölüme yolluyor. Biz Kürt ve Türk anneleri olarak, gerilla, asker ve polis ölümlerini durdurmak için el ele verelim. Tüm anneler el ele verelim barışı getirelim” çağrısı yaptı.

"Acının rengi aynıdır"

Barış Annesi Hanife Akpolat, dünyanın neresinde olursa olsun tüm annelerin gözyaşının renginin aynı olduğunu belirterek, “Çünkü bin bir emekle koruduğumuz, beslediğimiz, barındırdığımız çocuklarımızı yitirmenin acısının rengi aynıdır” dedi. AMED/DİHA

Barış Annelerinin talepleri

Akpolat, annelerin taleplerini şu şekilde sıraladı:

“Bir an önce çatışmasızlık koşulları sağlanarak, tahkim edilmiş bir ateşkes yapılmalıdır. Başta iktidar partisi, siyaset kurumunun bütün unsurları demokratik çözümün geliştirmesine destek vererek barış sürecine sahip çıkmalıdır. Sayın Abdullah Öcalan’ın özgür ve eşit koşullarda siyasi müzakerelere katılabileceği ortam sağlanarak, açığa çıkacak mutabakatların arkasında siyasi irade olmalıdır. Gözaltı ve tutuklamalara son verilmelidir. Güvenlik gerekçesi ile ormanların yakılmasına son verilmeli; doğa, kültür ve tarihi değerler korunmalıdır. Tahkim edilmiş çatışmasızlık sürecini izleyecek üçüncü göz/izleme kurulu, demokratik çözüm sürecinin bir parçası haline getirilmelidir.”

(Özgür Gündem)

Bültene kayıt ol