Erdoğan'ın savaşı 90'ları andırıyor: Dersim'de askerden köy boşaltma baskısı

05.08.2015 - 12:05
Haberi paylaş

AKP'nin Kürt halkına karşı yürüttüğü savaş kapsamında, Hakkari ve Kars valilikleri, il sınırları içindeki birçok bölgenin ‘Özel Güvenlik Bölgesi' ilan edildiğini duyurdu. Dersim'de ise köylüler asker tarafından köylerini boşaltmaları için tehdit edildi.

Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde AKP tarafından başlatılan savaş kapsamında, Kürdistan’da "özel güvenlik bölgeleri" oluşturuluyor. Şırnak, Dersim ve Ağrı’daki birçok bölgenin ardından Hakkari’de de gerillalara yönelik yapılacak saldırılar nedeniyle ‘özel güvenlik bölgesi' ilan edildi. Valilik, sivillerin ‘özel güvenlik bölgeleri’ne girmesinin yasaklandığını duyurdu.

Hakkari Valiliği’nin açıklamasında yasaklanan bölgeler şu şekilde sıralandı:

2565 Sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu'nun 32/A maddesi gereğince, Yüksekova İlçesi sınırlarında bulunan, Dağlıca ve Çevresi (Dikenpınarı Mevkii – Alandüz Mahallesi -Dilekli Yaylası - İkiyaka Dağları- Belkıstepe arasında kalan bölge. İki Yaka Dağları-Sat Sivrisi (Evretküme Sırtı -Gevenakurkitepe - Ömerkuyusutepe - Karanişritepe - Sernohola Sırtı -Şervinetepe - Lebaydektepe - Havretepe - Kahta Yayla Mevkii - Bozkaya Mahallesi Batısı - Dağlıca Dağları - Eşektepe arasında kalan bölge) İlimiz Merkez sınırları içerisinde bulunan, Meydanpürümüz (Çanaklı Köyü - Oğul Köyü -Yoltepe Mevkii -Arsan Dağı -Katırgediği arasında kalan bölge) 05 Ağustos 2015 günü saat 00.01'den 19 Ağustos 2015 günü saat 23.59'a kadar "Özel Güvenlik Bölgesi' ilan edilmiş olup vatandaşlarımızın yukarıda belirtilen bölgelere girmesi yasaklanmıştır."

Kars'ta ‘Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi’ ilanı

Benzer bir açıklamada Kars Valiği tarafından yapılarak, PKK'nin barındığını öne sürerek Kağızman’ın Çemçe Madur yöresiyle Sarıkamış Boyalı Ormanlarını 15 gün süreyle ‘Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi’ ilan etti. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Valiliğimizce Kağızman Çemçe-Madur bölgesi ve Sarıkamış Boyalı Ormanları bölgesinde icra edilecek askeri operasyonlarda sivil vatandaşlarımızın zarar görmemesi için 15 gün süreyle Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi ilan edilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Dersim'de köylülere asker tehdidi

Diğer yandan, geçtiğimiz günlerde 14 bölgenin Askeri Güvenlik Bölgesi ilan edildiği Dersim'de köylüler devlet tarafından açıkça tehdit edildi. Hozat ilçesine bağlı köylerde askerin tehditle köyleri boşaltmaya çalıştığı bilgisi verildi.

CHP’nin eski Dersim milletvekili Hüseyin Aygün, konuyla ilgili Twitter'da yaptığı bilgilendirmede şunları söyledi:

Geçen hafta, Tunceli Valiliğinin il sınırları içinde belli yerleri 'Özel Güvenlik Bölgesi' ilan eden kararından sonra, bugün Hozat ilçesi Karaçavuş köyüne giden Amutka karakolu askerleri, tıpkı 1990'lardaki gibi, 'Köyü boşaltın, aksi halde olacaklardan biz sorumlu olmayız' diyerek tutanak tutmuş ve köylülere imza attırmış. Tutanağın altına, 'Gidecek yerimiz yok' notu düşen köylüler ise köyden çıkmayacaklarını söylemişler. 1990'lı yıllarda da binlerce köy işte bu şekilde boşaltılmıştı. Devlet o dönemde de 'güvenlik' gerekçesiyle köy boşalttı, insanları evlerinden zorla etti, sürgüne gönderdi. Tunceli'de boşaltılan köy sayısı resmi olarak 158, mezra sayısı ise 500'den fazla idi. Karaçavuş köylüleri Hozat Kaymakamı ile görüştü. Kaymakam, 'Bu iş bizim sorumluluğumuzda değil, saat 17:00'ye kadar köyü boşaltın' demiş..”

Bültene kayıt ol