DSİP'ten Yunanistan halkıyla dayanışma eylemi: “Diren Atina, İstanbul seninle”

05.07.2015 - 16:39
Haberi paylaş

DSİP İstanbul İl Örgütü bugün Taksim'de Galatasaray Meydanı'nda bir basın açıklaması yaparak Yunanistan'a dayanışma mesajı yolladı.

"Yaşasın halkların kardeşliği", "Diren Atina, İstanbul seninle", "IMF elini Yunanistan'dan çek" ve "Birleşen işçiler yenilmezler" sloganlarının atıldığı eylemde, Yunanca "Dayanışma", İngilizce "Dayanışma" ve "Tasarruf tedbirlerine hayır" ve Türkçe "Krizin faturasını patronlar ödesin" yazılı dövizler taşındı.

DSİP MK üyesi Ayşe Demirbilek'in okuduğu basın açıklaması şöyleydi:

"Değerli basın emekçileri

Bugün Yunanistan’da tüm Avrupa’nın yoksullarının, emekçilerinin, işsizlerinin, gençlerinin, emeklilerinin geleceğini etkileyecek bir referandum gerçekleşiyor.

Yunanistan 2008 krizinden bu yana Avrupa’nın efendilerinin en acımasız neoliberal politikalarının uygulandığı bir deney sahasına dönüştü. Binlerce kamu çalışanı işten çıkarıldı, her iki gençten biri işsiz, kışın yakacak bulamayan, elektrik faturasını ödeyemeyen aileler arabalarında yaşıyor, tek güvencesi olan maaşını adım adım kaybetmek üzere olan emekliler intihar ediyor.

Kriz patronların, sermayenin, bankacıların kriziyken bedel ödeyen hep Yunanistan’ın yoksulları oldu. Yunan işçi sınıfı artık bedel ödemek istemiyor. Kemer sıkma paketlerinin dayatmalarıyla geçen yıllar aynı zamanda tüm dünyaya örnek olan mücadele dolu yıllardı. 30’dan fazla genel grev yapan işçi sınıfı Ocak ayında Syriza’yı iktidara taşıyarak daha fazla kemer sıkmaya tahammülünün olmadığının mesajını vermişti.

Ocak ayından bugüne geçen beş ay boyunca Syriza, Avrupa’nın efendilerine karşı tavizler verip durdu. Ancak Syriza’nın iktidar olmasını sağlayan işçiler IMF ve Avrupa Birliği’nin şantajlarına geçit vermiyor.

Bir yanda patronlar, Avrupa’nın efendileri diğer yanda Yunanistan işçi sınıfı ve Almanya’dan İtalya’ya Türkiye’den Arjantin’e dünyanın dört bir tarafında onlarla dayanışan yoksullar var. Efendiler el ele vermiş Yunanistan işçi sınıfını korkutmaya, sindirmeye çalışıyor. Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Merkez Bankası büyülerini bozan işçi sınıfından adeta intikam almak istiyor. Son dakikaya kadar kurumların referandumu karalamaya hatta engellemeye çalışan tavrına karşı Cuma akşamı Atina’da sokağa çıkan yüzbinler cevabı haykırdı. Bugün sonuç ne olursa olsun önemli olan milyonlarca yoksulun bu kararlılığıdır.

Yunanistan işçi sınıfının mücadelesi bizim de mücadelemizdir.

Yunanistan işçi sınıfı OXI diyor! Biz de OXI diyoruz!

Vahşi kemer sıkma politikalarına derhal son verilsin.

Yunanistan’ın borçları silinsin!"

Bültene kayıt ol