Murat Karayılan: “TSK içinde çatışma çıkarma eğilimi var, çok dikkatli davranıyoruz”

23.05.2015 - 11:59
Haberi paylaş

PKK liderlerinden Murat Karayılan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) zaman zaman ateşkes durumunu ihlal eden operasyonlar düzenlediğini, PKK gerillalarının çok dikkatli davranması sonucu çatışma çıkmadığını söyledi.

KCK Yürütme Komitesi’nden Murat Karayılan, Özgür Gündem gazetesine şunları söyledi:

“Bir süreden beri ateşkes kurallarını bozmaya dönük Türk ordusunun belli bir hareketliliği vardır. Aslında bizim güçlerimizin çok büyük bir dikkat ve duyarlılığı olmazsa, şimdiye kadar birçok yerde çatışma yaşanabilirdi. Gerillanın duyarlılığı, var olan durumu anında görüp, uygun hareketlerle zemin sunmaması sayesinde aslında çatışmalar yoğun bir şekilde şimdi gelişmiyor. Bu tamamen bizim tek taraflı olarak büyük bir duyarlılıkla muhafaza ettiğimiz bir durumdur.”

"Çatışmayı kontrollü geliştirme eğilimi..."

“Ben tüm ordu mensuplarının savaşmak istediklerini, bir an önce çatışmanın başlamasını istediklerini söylemiyorum. Aslında bunu bazı davranışlardan anlayabiliyoruz da. Belki ordu içerisinde de bu yönlü eğilimler vardır. Bunu o kadar detaylı bilemem. Yalnız böyle herkesin çatışmak istemediği anlaşılıyor. Çünkü birçok pratik durumda bunu gördük. Yoksa onlar çatışmak istiyor, biz çatışmadan hep kaçınıyoruz tarzında bir şey söylemiyorum. Ama böyle bir kontrollü çatışmayı geliştirme eğilimi var.”

Uludere'de provokasyon

“Mesela şimdi Uludere sınırında, daha önceden de bir kere ifade etmiştim. En son iki gün önce güçlerimize 300 metreye yakınlıktaki tepeyi gelip tuttular. Ve o tepeden güçlerimize ateş ediliyor. Şimdi biz ateş etsek, ne olacak? Çatışma başlayacak, derken sınır boyu bir çatışmaya dönüşebilir. Derken daha kapsamlı bir çatışma durumu gerçekleşebilir. Mesela Dağlıca, her kimse oradaki komutanlık, aslında orada çatışmak istiyor. Yine Şemzinan hattı yani Şemdinli, orada benzer şey var. Kısmen Mardin’de, yine Ağrı’da, yine Amed’in bazı bölgelerinde bu tür şeyler özellikle ön plandadır. Yani böyle çatışma ortamını yaratmaya dönük ciddi girişimler var.”

Çözüm süreci

“AKP’nin politikası seçimlere çatışmasız girmek, böylece istediği oyu almak, sonuç çıkarmaktır. Şimdi bu haziran seçimlerinin yakınlaştığı süreçte Önderliğimiz de AKP’nin bu yaklaşımını değerlendirmek istedi.”

“Müzakerelerin gelişmesi gerektiğini, bunun için İzleme Heyeti’nin kurulması gerektiğini, Hakikatleri Araştırma Komisyonu’nun devreye girmesi gerektiğini, süreci bu biçimde çözüme götürecek bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu aksi durumda çatışma olasılığının da gündemde olduğunu yansıtan bir durum çerçevesinde Önderliğimiz aslında bir hamle gibi kendi yaklaşımını görüşme heyetine dayattı. Üstten, AKP yöneticileri başta Erdoğan olmak üzere haziran seçimlerine sükûnet içerisinde girebilmek için bu istemlere olumlu cevap verdi.”

“Müzakere sürecine girilmesi gerekirken, birden bire Erdoğan’ın müdahalesiyle süreç durduruldu. Neden? Erdoğan sürekli özel anketler yaptırıyormuş. Aslında bir yerde anketlerle Türkiye’yi yönetmeye kalkışıyor. Bu anketlerde gidişatın kendi lehine olmadığını gördü. Çünkü Önderliğin bu sürecin, yani çözüm sürecinin gelişmesiyle beraber geliştirdiği başka bir projesi de var.”

Bültene kayıt ol