Yıldız Önen: “Emin, tüm mücadelelerin en önünde duranlardan birisidir”

27.12.2017 - 21:46
Haberi paylaş

Türkiye’de çıkan sol yayınların açık internet arşivi gerekçe gösterilerek tutuklanan Emin Şakir, 30 gündür hapiste. Emin Şakir’e Özgürlük kampanyasının yürütücülerinden ve DSİP üyesi Yıldız Önen, kampanyayı anlattı. 

Marksist.org: Emin Şakir’in tutuklanmasına pek çok farklı çevreden hızla tepki geldi. Bunun sebebinin ne olduğunu düşünüyorsun?

Yıldız Önen: Emin Şakir’in tutuklanmasına pek çok çevreden tepki geldi. Nor Zartonk’tan Adalet Zemini’ne, İstanbul Hak İnisiyatifi’nden DurDe Platformu’na kadar geniş bir çevre onun için basın açıklaması yayınladı. 

Uluslararası destek de büyük oldu. Yunanistan’dan Pakistan’a, Almanya’dan Nijerya’ya pek çok ülkeden siyasi çevreler dayanışma mesajı gönderdiler. İngiltere’den adalet bakanına mail atıldı. Avustralya’da Türkiye başkonsolosluğuna protesto mesajı iletildi. 

Bunun bir nedeni Emin’e yüklenen suçun arşivcilik olmasıydı. Farklı fikirleri yansıtan dergilerin toplanması yayınlanması, gerçekten ödül gerektiren bir çabadır. Yıllardır büyük bir sabır ve özveriyle yapılmış bir işten bahsediyoruz. Dergileri tek tek bul, tara, internete yükle, kamuoyunun kullanımına aç; çok zor bir iş. Bir de bunları paylaştın diye tutuklan. Bu haksızlık pek çok çevreyi, kişiyi üzdü. Türkiye’deki adaletsizliklere bir yenisi eklenmiş oldu. 

Bir başka nedeni de Emin’in tüm mücadelelerin en önünde duranlardan biri olmasıydı.  Kamp Armen’in geri alınmasında, barış mücadelesinde, iklim değişikiliği mücadelesinde, ırkçılık karşıtı gösterilerde hep sokaktakilerle omuz omuzaydı. Hem Adalet Zemini hem de Küresel BAK web sitelerini, sosyal medya paylaşımlarını o yapıyordu. Antikapitalistlerin tüm işlerine koşturuyordu. Kampanya sırasında bu sayede pek çok dost kazandığını gördük. 

Son olarak da üyesi olduğu DSİP’in tüm üyelerinin tutuklandığı günden itibaren yürüttüğü ‘Emin Şakir’e Özgürlük’ kampanyasının etkisidir. Bu kampanya çerçevesinde ilişkide bulunan tüm çevrelere dayanışma için gidildi, gidilmeye devam ediyoruz. 

Marksist.org: Emin’in tutuklanması ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü ile doğrudan ilgili. Medya, Emin’in tutuklanmasına yeterince ilgi gösterdi mi?

Yıldız Önen: Adaletsizlikleri veren medya bu olayı da paylaştı. T24, P24, Emek ve Adalet, Duvar, Cumhuriyet gibi web siteleri, gazeteler haber yaptılar, köşe yazıları yayınladılar. Ufuk Uras, Nebiye Arı, Nuray Pehlivan gibi yazarlar konunun gündemde tutulması için köşe yazıları yazdılar. 

Maalesef büyük basın denilen medyada hiç yer almadı. Bunda da şaşılacak bir taraf yok. 

Bugün 30. gün kampanyası ile daha geniş bir çevreye haberi yaymayı hedefliyoruz. Amacımız en yakın zamanda Emin’in tekrar aramızda olmasını sağlamak.

Şenol Karakaş: “Emin aramızda değilken özgürlük mücadelesi hasar alıyor”

Bültene kayıt ol