Şenol Karakaş: “Emin aramızda değilken özgürlük mücadelesi hasar alıyor”

27.12.2017 - 21:12
Haberi paylaş

Emin Şakir’in tutukluluğunun 30. gününde yoldaşı Şenol Karakaş ile Emin’in özgürlüğü için örgütlenen kampanyayı konuştuk. 

Şenol Karakaş: Emin, DSİP’in önde gelen üyelerindendir. Çok genç yaşta daha lise öğrencisiyken üye olmuştu partiye. Önce İzmir’de, taşındıktan sonra da İstanbul’da her toplantı, her etkinlik, her sokak eyleminde Emin daima faaliyetin içinde, en merkezinde oldu. Çok yönlü bir yoldaşımız olduğu için de bütün bu yönleriyle parti çalışmalarına destek olduğundan, tutukluluğu bu faaliyetlerin aksamasına neden oluyor. Emin yazı yazan, konuşma ve örgütlenme yapan, ilçe örgütlenmelerinde aktif olarak çalışan ve aynı anda birçok önemli kampanyada rol alan, bu kampanyalara omuz veren bir yoldaşımızdır. Özgürlüğünün çalınmasıyla bütün bu Emin tarafından örgütlenen süreçlerde aksamalar yaşanıyor.

Ama sorun sadece politik faaliyette Emin’in olmamasının yarattığı eksiklik değil. Emin hemen her zaman güler yüzlü, keyifli, nazik, bulunduğu ortamın atmosferini hep olumlu yönde değiştiren, günlük ilişkilerinde müthiş bir yardımseverlik sergileyen bir arkadaşımız. Aynı zamanda arkadaşlığının da eksikliğini çekiyoruz.

Marksist.org: Emin tutuklandığı günden beri DSİP yoğun bir dayanışma faaliyeti örgütlemeye çalışıyor. Bugüne kadar yapılanları anlatır mısın?

Şenol Karakaş: Emin’in tutuklanmasını Emin de bizler de beklemiyorduk. Bir ihtimal vardı elbette ama tutuklandığı gün aramızda böyle bir eğilim belirdi. Tutuklanır tutuklanmaz, bir dosya hazırladık. Dosyasında gizlilik kararı olduğu için avukat arkadaşlarımızın yönlendirmesiyle dosyanın politik içeriğini belirledik. Emin özellikle SolYayın sitesiyle bir çok politik grubun yayınlarını ortak bir platformda buluşturduğu için bu çevrelerle temas kurduk, sağolsunlar bir çok çevre daha biz temas kurmadan dayanışma mesajları yolladılar. Dayanışma için bir ağ örgütledik. İstanbul’da iki kez basın açıklaması yaptık. Kart yolladık. Kurumlardan gelen dayanışma mesajlarını toparladık. Kampanya için bir web sitesi hazırladık. Facebook sayfası, twiter adresi alındı, bir dizi internet sitesinde Emin yoldaşı tanıyanlar ya da SolYayın sitesinin nasıl yoğun bir emeğin ürünü olduğunu bilenler yazılar yazdı. 28 Aralık’ta Emin Şakir’le dayanışmak için etkinlik bir etkinlik daha yapacağız. Emin için çok sayıda ülkeden sosyalist partiler dayanışma mesajları yolladılar ve büyükelçiliklerinin dikkatini tutuklanmaya çektiler. Ankara ve İzmir’de de etkinlikler planlıyoruz.

Marksist.org: Emin Şakir’in tutukluluğunu gündemde tutmak için neler yapmayı planlıyorsunuz? 

Şenol Karakaş: Emin yoldaşın sadece tutukluluğunu gündemde tutmak için değil, tutukluğun derhal sona ermesi için kampanyayı daha etkin bir şekilde sürdüreceğiz. 28 Aralık Perşembe günü tutukluluğunun 30. Günü oluyor. Yeniden sosyal medyada kampanya yapacağız. Bütçe görüşmelerinin ardından mecliste grubu olan partilerle görüşeceğiz ve bu her yönüyle haksız tutuklamaya karşı ses çıkartılmasını sağlayacağız. HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu Emin’in tutukluluğunu Meclis gündemine taşıdı. Meclis İnsan Hakları Komisyonu’ndan randevu alacağız. Yoldaşımızın ilk duruşmada serbest bırakılacağına eminiz. Savcılığın iddianameyi hazırladığını da biliyoruz. Duruşma günü Emin’le dayanışmak için kalabalık bir grup adliyede olacağız. Duruşma gününün açıklanmasını bekliyoruz. Kuşkusuz, sorun sadece Emin’den ibaret değil. OHAL koşullarında haksız tutuklamalardan geçilmiyor. Emin bu tutuklama dalgasının bir parçası. Hakan Tahmaz’ın Emin’e mektup yazarken belirttiği gibi, yoldaşımız hapiste unutulmadığını biliyor. Önemli olan, unutulmadığını, içerde olanların dışardakiler tarafından hatırlandığını, kendileri için dayanışma ağlarının örgütlendiğini bilmeleri. Kampanyamız daha yeni başladı, önümüzdeki günlerde kampanyayı daha da hızlandıracağız. Emin’e yazılan her bir mektubun bir kampanya halinde yollanmasını ya da yollanan her mektubun duyurulmasını sağlayacağız, Emin için ses çıkartan çevrelerin buna devam etmesini isteyeceğiz, yeniden basın açıklamaları yapacağız. Amacımız Emin’in tutukluluğunu gündemde tutmak, bu tutukluluğun haksızlığına dikkat çekmek ve hemen özgürlüğünü kazanmasına yardımcı olacak bir etki yaratmak. Emin aramızda değilken, herkes bilmeli ki, özgürlük mücadelesi ciddi bir hasar alıyor.

Yıldız Önen: “Emin, tüm mücadelelerin en önünde duranlardan birisidir”

Bültene kayıt ol