İrlanda fosil yakıt kullanımından çekilen ilk ülke oldu

13.07.2018 - 13:35
Haberi paylaş

İrlanda dün aldığı tarihi kararla fosil yakıtlardan geri çekilme yasasını kabul etti. Ülke dünyada fosil yakıt yatırımlarını tamamen çeken ilk ülke oldu.

İrlanda Cumhuriyeti dün dünya için devrim niteliğinde bir karar aldı. Parlamentoda oylanan "Fosil Yakıtlardan Geri Çekilme Yasası" kabul edildi.

Yasayla beraber, İrlanda Stratejik Yatırım Fonu (ülkenin varlık fonu) 5 yıl içinde fosil yakıt şirketlerine olan tüm yatırımlarını tamamen terk edecek.

Parlamentodan tam destekle onaylandı

Bağımsız milletvekil Thomas Pringle tarafından önerilen yasa, tüm muhalefet partilerinin de desteği ile mecliste onaylandı. Yasa, İrlandalı uluslararası kalkınma kuruluşu Trocaire tarafından önerilmişti.

İrlanda Cumhuriyet'nin iklim taahütleri ise yeterli görünmüyor. Ülke 2020 yılına kadar sadece yüzde 1 azaltım hedefliyor, İklim Eylem Ağı Avrupa'ya (CAN Europe) göre iklim hedefleri açısında İrlanda Cumhuriyeti AB üyeleri içinde en kötü ikinci ülke olarak ön plana çıkıyor.

İklim politikaları bu kadar çok eleştrilmesine rağmen İrlanda'nın böyle bir karar alması, diğer ülkelerin de benzer kararları kolaylıkla alabileceğini Paris Anlaşması'nın uygulanabileceğini gösterdi. 

"Bu karar hayati önem taşıyor"

Tracaire Direktörü Eamon Meehan "Bugün Oireachtas (İrlanda Yasama Organı) tüm dünyaya çok güçlü bir mesaj verdi. Yasama organı üyeleri toplumdan gelen talepleri dinleyerek, fosil yakıtlardan yatırımı geri çekme konusunda tarihe geçecek bir karar aldı ve diğer ülkelere örnek oldu. Bu karar hayati önem taşıyor" dedi.

(Bianet)

Bültene kayıt ol