Kolombiya'da barış sürecinin ardından: FARC seçimlere katılıyor

10.03.2018 - 15:24
Haberi paylaş

Kolombiya hükümeti ile barış görüşmelerini tamamlayan ve silah bırakan eski gerilla organizasyonu FARC, bu pazar günü siyasi bir parti olarak ilk kez genel seçimlere katılacak.

Yaklaşık 100 senatör ve 170'den fazla da milletvekilinin belirleneceği seçim için yaklaşık 37 milyon Kolombiyalı seçmen sandık başına çağrıldı.

Barış müzakerelerinde varılan anlaşma uyarınca FARC, beşi senatoda, beşi de parlamentoda olmak üzere doğrudan 10 sandalyeye sahip olacak. Barış anlaşmasında FARC'a 2026 yılına kadar yapılan seçimlerde doğrudan 10 sandalye garanti edilmişti.

52 yıl sonra gelen barış

FARC gerillaları ve Kolombiya devleti arasında 1964 yılından beri devam eden çatışmalar, Eylül 2016'da varılan barış anlaşmasıyla son bulmuştu. Çatışmalarda 260 binden fazla insan hayatını kaybederken 60 bin kişi kayıtlara kayıp olarak geçti. Yedi milyondan fazla Kolombiyalı 52 yıl süren iç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı.

FARC ile imzalanan tarihi barış anlaşması, Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos'a geçtiğimiz yıl Nobel Barış Ödülü'nü getirmişti.

Bültene kayıt ol