(Video) İspanya'da 8 Mart'ta feminist grev

08.03.2018 - 12:20
Haberi paylaş

İspanya'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde ülke genelinde başlatılan bir günlük grev nedeniyle yüzlerce tren seferi iptal edildi.

ispanya Ulaştırma Bakanlığı kadın haklarını savunmak için işçilerin başlattığı bir günlük feminist grev nedeniyle 300'den fazla tren seferinin iptal edildiğini duyurdu.

568 şehirlerarası tren seferinden yaklaşık 200'ünün yapılamayacağı ayrıca 105 uzun mesafe tren seferinin iptal edildiği açıklandı.

Başkent Madrid'deki metro seferlerinin de grevden etkileneceği açıklandı.

24 saatlik grev 10 sendikanın çağrısıyla başladı. Feminist örgütler ayrıca kadınlardan bugün para harcamamalarını ve ev işlerini terk etmelerini istedi. İspanya'nın iki başlıca senkası CCOO ve UGT de bugün için üyelerinden 2 saatlik iş durdurma eylemi yapmalarını istedi. 8 Mart Komisyonu’nun yayımladığı manifestoda, “Bugün hep beraber dünyayı durdurup bağıracağız: Yeter!” sloganı yer alıyordu.

Komisyonun açıklamasında, her geçen gün daha fazla kadının erkek şiddetine kurban gittiği, son 14 yılda binden fazla kadının öldürüldüğü, kadınların iş yerleri, sokaklar ve hatta eğlence yerlerinde cinsel tacize maruz kaldığına dikkat çekildi.

Halk destekliyor, merkez sağcı iktidar greve karşı

İktidardaki merkez sağ Halk Partisi (PP) ise söz konusu feminist grevin 'feminist elitler ve gündelik sorunlarla uğraşmayan kadınlar' için olduğunu savundu.

BBC'nin El Pais gazetesinden aktardığına göre 1500 kişiyle yapaılan bir ankete göre, halkın yüzde 82'si grevi destekliyor, yüzde 76'sı ise İspanya'da kadınların yaşamının erkeklerinkinden daha zor olduğunu düşünüyor.

Grev kapsamında, Madrid, Barcelona, Valencia ve Sevilla kentlerinde akşam saatlerinde yürüyüşler yapılacak. 

Avrupa Birliği'nin resmi istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre İspanyol kadınlar özel sektörde erkek meslektaşlarından yüzde 13, kamu sektöründe ise yüzde 19 daha az maaş alıyor.

Güncelleme: Greve 4,7 milyon kadının katıldığı açıklandı. Grevin ardından 8 Mart akşamı birçok şehirde kitlesel gösteriler gerçekleşti.

Bunlardan derlenmiş bir video:

Bültene kayıt ol