ABD’nin Batı Virginia eyaletinde 9 günlük öğretmen grevi kazanımla sonuçlandı

07.03.2018 - 10:01
Haberi paylaş

ABD’nin Batı Virginia eyaletinde greve çıkan ve eyaletteki bütün okulları durduran yaklaşık 20 bin öğretmen 9 günlük grevlerini yüzde 5 zam kazanarak bitirdiler.

ABD’nin Batı Virginia eyaletinde öğretmenler grev yaparak kazandılar. Daha yüksek ücretler ve sağlık hizmeti için greve çıkan yaklaşık 20 bin öğretmen, eyalet çapındaki 680 okulun tamamını işlemez hâle getirmeyi başardılar. Eyalet Valisi Jim Justice’in önce yüzde 2, sonra yüzde 1 artış öngören zam önerisini kabul etmeyen öğretmenler grevlerini 9 gün boyunca sürdürdüler. Eyalet valiliğinin sonunda yüzde 5 zam vermeyi kabul etmesi üzerine sendikalar zafer ilan ettiler.

Grevcilerin yüzde 74,6’sı kadın

Eyaletteki 55 yerel yönetimi temsilen “Güçlü 55, birleşik 55” sloganı ile hareket eden grevci öğretmenlerin yüzde 74,6’sı kadınlardan oluşuyor. Bunun en büyük sebebi ise cinsiyetçi işbölümü. ABD'nin pek çok yerinde öğretmenlik bir kadın mesleği olarak görülüyor. Batı Virginia, Mississippi eyaletinden sonra tüm ülkedeki en yoksul ikinci eyalet. Öğretmenlerin maaşları ise tüm ülkedeki öğretmen maaşları sıralamasında 47. sırada yer alıyor. Son on yılda sağlık sigortalarından büyük kesintiler yapılmış olması da öğretmenlerin temel problemlerinden biri.

Sosyalist bir aktivist olan Tithi Bhattacharya’nın yazdığına göre öğretmenlerin bu ortak sorunlarına karşın, eyalette eğitim alanında çalışan üç sendika; Amerikan Öğretmenler Federasyonu (AFT), Batı Virginia Eğitim Birliği (WVEA) ve Batı Virginia Eğitim Hizmetleri Profesyonel Birliği (WVSSPA) o güne kadar birleşik eylemlere kalkışmamışlar. Sendika bürokrasisi kendi arasındaki üyelik sayıları kavgasıyla meşgul olmuş.

Grevin en önemli başarılarından biri sendikal bürokrasiyi aşarak, birleşik eyleme zorlayan bir noktaya ilerletebilmiş olması.

“Trump’ın kalesi”nde sınıf mücadelesi

Batı Virginia’nın en dikkat çeken özelliklerinden biri ABD Başkanı Donald Trump’ın seçildiği 2016 seçimlerinde sonucu tayin edici bir şekilde Cumhuriyetçi aday Trump’tan yana oy kullanmış olması. Tüm eyaletlere oranla Donald Trump desteğinin en büyük olduğu eyalet Batı Virginia idi.

Bugün hem eyaletteki farklı sektörlerdeki işçileri, hem de ABD çapında sınıf mücadelesini etkilemeyi başaran öğretmenler grevi Cumhuriyetçilerin sağlık hizmetlerinde gerçekleştirmeye çalıştığı kesintilere karşı gerçekleşiyor.

Öğretmenler yüzde 5 zam kazandı ancak sağlık sigortası konusundaki taleplerini kazanabilmiş değiller. Patronların korkusu ise yüzde 5 zam verilmesi hâlinde diğer taleplerin de karşılanmak zorunda kalacağıydı. Gerçekten de bir düzenleme yapılmamış olmasına rağmen, eyalet valisi bu konuda bir komisyon oluşturulacağı sözünü verdi. İstenen düzenlemenin gerçekleşmemesi hâlinde öğretmenlerin neler yapabileceği görüldü. Dolayısıyla öğretmen grevinin zenginler arasında bir panik yarattığını söylemek mümkünken, mücadele eden öğretmenler açısından durum tam tersi ve mücadele bitmiş değil.

Huntington’dan grevci bir öğretmen olan Christian’ın ABD’deki Socialist Worker (Sosyalist İşçi) gazetesine söyledikleri öğretmenlerin ruh hâlini yansıtıyor:

“Bu maaşlardan, sağlık hizmetinden daha çoğu. Bu, daha büyük bir şey. Bir öğretmen olarak benim için bu, çocuklarım için bir örnek oluşturmakla ve onlara inandıklarınız için ayağa kalkmanın yanlış bir şey olmadığını göstermek”.

Bültene kayıt ol