ABD'de gençlerin protestoları sürüyor

22.02.2018 - 08:36
Haberi paylaş

ABD'de bir liseye düzenlenen silahlı saldırı sonrası silah lobilerini ve hükümeti protesto gösterileri sürüyor.

"Bir daha asla!" sloganıyla yapılan liseli eylemleri, Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en kanlı lise saldırısının tekrar yaşanmaması için Federal Hükümetin silah yasasında gerekli değişiklikleri yapmasını talep ediyor.

Bu talebe ilk etapta soğuk bakan ABD başkanı Donald Trump ise geri adım attı ve öncelikle yarı otomatik tüfeklerin tam otomatik hâle gelmesini sağlayan aygıtların satışının yasaklanması için düğmeye bastı. Ancak ırkçı Trump bir yandan da "öğretmenlerin silahlanmasını" istiyor.

Silah yasasını ülke genelinde protesto eden liseliler, federal hükümetin somut bir adım atmasını bekliyor. Bu amaçla 24 Mart'ta başkent Washington'da dev bir protesto gösterisi düzenlenecek. Beyaz Saray'a yürüyecek öğrenciler ülkenin kanayan yarasına son verilmesini isteyecek.

Trump'a protesto

Geçtiğimiz hafta sonu yapılan eylemlerde ise Marjory Stoneman Douglas Lisesi'ne düzenlenen silahlı saldırıdan kurtulmayı başaran 19 yaşındaki Emma Gonzales yaptığı konuşmada Trump'a "Utanın!" diye seslendi. "Başkan yüzüme bakıp, bunun korkunç bir trajedi olduğunu ve buna karşı yapılacak hiçbir şey olmadığını söylediğinde, ona şunu sormak istiyorum: "Ulusal Silah Birliği'nden (NRA) ne kadar para aldı..." Gonzales sözlerini "Yanıtı biliyorum: 30 milyon dolar" şeklinde sürdürdü.

ABD'deki en büyük silah lobisi olan NRA, ABD'deki silah yasasının değiştirilmemesi için mücadele ediyor. Amerikan Anayasası'na göre her Amerikan vatandaşının silah bulundurma ve taşıma hakkı bulunuyor.

Saldırgan ırkçı grubun üyesi

Liseye düzenlediği silahlı saldırıda 17 kişiyi öldüren Nikolas Cruz'un ırkçı bir gruba üye olduğu anlaşılmıştı.

"Florida Cumhuriyeti" (Republic of Florida -ROF) isimli beyazların üstünlüğünü savunan ırkçı grubun lideri yetkililere saldırganın bu grubun üyesi olduğunu ve düzenledikleri milis eğitim kampına katıldığını söyledi.

Bültene kayıt ol