Suriye: Emperyalistler arası rekabet kızışıyor

12.02.2018 - 12:31
Haberi paylaş

Suriye’deki savaşta emperyalistler arası rekabet kızışıyor. ABD ile Esad rejimi arasındaki gerginlik sürerken, İsrail ile İran kozlarını Suriye’de paylaşmaya başladı. ABD, İsrail’e desteğini açıklarken Çin “Suriye’de ben de varım” dedi.

Suriye, emperyalistler ve altemperyalistler arası rekabetin düğüm noktası olmaya devam ediyor. İsrail ile İran arasındaki gerginlik giderek yükselirken, Esad rejimi ile ABD karşılıklı açıklamalar yapıyorlar. ABD, İsrail’e desteğini açıklarken Çin yaptığı bir açıklamayla Suriye’deki duruma daha fazla müdahil olacağının sinyalini verdi.

İsrail-İran gerginliği

İsrail ordusu, 10 Şubat’ta Suriye'den havalanan ve İran'a ait olduğu belirtilen bir İnsansız Hava Aracı'nın (İHA) İsrail hava sahasını ihlal etmesi üzerine düşürüldüğünü ve buna karşılık Suriye'de İran'a ait hedeflere hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Suriye'den havalanan İHA'nın hava savunma sistemleri tarafından ilk andan itibaren takibe alındığı ve ülkenin hava sahasını ihlal etmesi üzerine düşürüldüğü belirtildi.

İran ise İsrail’in iddiasını yalanladı.  İran Devrim Muhafızları Genel Komutanı Yardımcısı Tuğgeneral Hüseyin Selami, İsrail yönetimini “yalancı” olarak nitelerken “Bölgeyi Siyonistler için cehenneme çevirebiliriz” dedi.

Esad rejimi ise İsrail’in başkent Şam yakınlarında hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Londra merkezli, muhalefete yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de İsrail’in Şam’ın güneybatısı ile Humus vilayetine hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Bu bölgelerde, İran ve Rus askerleri bulunuyor.

Gerginliğin yükselmesi üzerine Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutteres, iki ülke arasındaki gerilimin bir an önce azaltılması çağrısı yaptı. 

İsrail’den Almanya, İngiltere ve Fransa aracılığıyla uyarı

İsrail’in aynı zamanda İran rejimine çeşitli diplomatik kanalları kullanarak sert uyarılarda bulunduğu öğrenildi.

İsrail Kanal 10 televizyonunun İsrailli ve Avrupalı diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberde, mesajların Almanya, İngiltere ve Fransa aracılığıyla İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile müsteşarına iletildiği, söz konusu mesajlarda Lübnan'da füze ve silah fabrikası, Suriye'de ise askeri üs kurulmasıyla ilgili ciddi uyarılarda bulunulduğu kaydedildi. 

ABD’den İsrail’e destek açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert yazılı bir açıklama yayınlayarak İsrail’e destek verdi. Açıklamada, "ABD, bugün İsrail sınırında gerginliğin artmasından dolayı derin kaygı duymaktadır ve İsrail'in egemenliğini ve kendisini koruma hakkını güçlü bir şekilde desteklemektedir" denildi.

Nauert ayrıca İran’ı eleştirerek, "İran'ın hesaplı bir şekilde tehlikeyi artırması, gücünü ve hakimiyetini yayma projeleri Yemen'den Lübnan'a bölgedeki bütün halkı riske atmaktadır. ABD, İran'ın bölgedeki habis çabalarının bütünlüğünü ve bölgedeki barış ve istikrarı tehdit eden tutumunu geri püskürtmeye devam etmektedir" dedi.

Çin: “Suriye’de ben de varım”

Suriye’deki rekabet kızışırken, Çin de denkleme dâhil olacağını açıkladı. Çin'in Şam Büyükelçisi Qi Qianjin, ülkesinin Suriye'deki krizin çözümü için daha büyük rol oynayacağını söyledi. Ülkesinin Şinhua haber ajansına konuşan Çinli diplomat, “Suriye’nin gelişimi ve yeniden yapılandırılması için uğraşmaya odaklanmanın zamanı bence geldi. Bence Çin bu süreçte Suriye halkı ve hükümetine daha fazla yardım sağlayarak daha fazla rol oynayacak” dedi.

Bültene kayıt ol