Almanya milletvekilleri, Emin Şakir için özgürlük talep etti

11.02.2018 - 11:43
Haberi paylaş

Almanya Federal Parlamentosu'da Die Linke (Sol Parti) milletvekilleri Christine Buchholz, Andrej Hunko, Zaklin Nastic ve Tobias Pflüger, solyayin.com sitesi bağlamında yürüttüğü arşivcilik faaliyeti nedeniyle tutuklanan Emin Şakir'in derhal serbest bırakılması ve hakkında açılmış olan davanın düşürülmesini talep etti.

Türkiye'de temel insan haklarının sistematik olarak ihlal edildiğini belirten milletvekilleri, yaptıkları açıklamada bu durumu protesto ederek, Emin Şakir hakkındaki iddiaların OHAL çerçevesinde alınmış olduğunu söylediler.

Yapılan açıklama şu şekilde:

Gazetecilik suç değildir – Emin Şakir'e özgürlük!

Gazeteci ve sosyalist Emin Şakir, 28 Kasım 2017 tarihinde Türk makamları tarafından tutuklandı. Şakir, o günden bu yana İstanbul Maltepe Cezaevi'nde bulunuyor.

Emin Şakir, 1987 yılında Bulgaristan'da doğdu. Çocukken Türkiye'nin İzmir şehrine yerleşti. Tutuklanmasından önce beş yıldır İstanbul'da bilgisayar programcısı olarak çalışıyordu.

Resmi makamlar, Emin Şakir'in tutuklanmasını sözde "kaçma tehlikesi" ile gerekçelendiriyor. Şakir, iki yıldır "bir terör örgütü lehine propaganda yapmakla" suçlandığı bir davada yargılanıyor. Ona isnat edilen sözde suç şu:  Emin, "Solyayin.com internet sistesinin kurucusu ve yöneticisidir.

Bu web sitesi, Türkçe dilinde çok sayıda sol ve liberal yayının kamuoyunun erişimine sunulduğu, herkese açık bir arşivden başka bir şey değildir. Princeton Üniversitesi ve Washington Üniversitesi gibi tanınmış yüksekokulların kütüphaneleri, kendi kullanıcılarının erişim kolaylığı bakımından söz konusu arşivi bir kaynak olarak kendi çevrimiçi seçeneklerine dahil etmişlerdir. Solyayin.com, Türkiye'deki büyük medya kuruluşları tarafından da, belgelerin arşivlenmesine yapılan değerli bir katkı olarak takdir edilmiştir.

Emin, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) üyesidir. Sosyalist İşçi gazetesinin yayın kurulunda yer almaktadır. Sosyalist bir gazeteci ve aktivist olarak, Solyayin.com sitesinde Türkiye solunun yayınlarını en geniş şekliyle belgelemeyi en önemli görevlerinin arasına yerleştirmiştir.

Bu sevilmeyen yayın organlarının dokümantasyonunun yanı sıra, hakkında açılan davada Emin 2013 yılında İstanbul'da yaşanan Gezi Parkı protestolarının örgütleyicilerinden biri olmakla da suçlanmaktadır. Tutuklanması, o zamanlar parka yapılması planlanan yapı projesine karşı gerçekleştirilen sivil kitlesel gösterilerin kriminalize edilmesi girişimlerinin de bir parçasıdır.

Bu dava şeffaf ve adil değildir. Emin'in Gaziantep'te birtakım şahıslarla irtibatlı olduğu suçlaması getirilmiş, ancak isim belirtilmemiştir. Poliste yapılan sorgu esnasında da, Emin'e Gaziantep'te belirli şahıslara yönelik bir soru yönetilmemiştir. Bu, savunmanın davaya uygun bir şekilde hazırlanmasını olanaksız kılmaktadır. İki yıldır sürdürülen soruşturmaya, yapılan çok sayıda sorgulamaya ve iki aylık tutukluluk sürecine rağmen, davanın ilk duruşmasının hangi gün görüleceği hâlâ belirsizdir. Bu haksız davanın yasal dayanağı, Emin gibi çok sayıda mağdurun temel haklarını elinden alan ve hâlâ sürmekte olan OHAL'dir.

Emin, "kaçma tehlikesi" gerekçesiyle tutukludur. Bu iddia dayanıksızdır. Davanın başlamasından bu yana Emin birçok kez Türkiye'den ayrılmış, ancak çağrıldığı her sorguya katılmıştır.

Türkiye'de ve başka ülkelerde birçok insan Emin'le dayanışma gösterdi. Buna dair bilgiler eminsakir.org sitesinde yer almaktadır.

Biz, Almanya federal Parlamentosu milletvekilleri olarak, Türkiye'deki temel insan haklarının sistematik olarak ihlal edilmesini protesto ediyoruz.

Emin Şakir'in derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz!

Emin Şakir'e açılanın davanın düşürülmesini talep ediyoruz!

Berlin, 9 Şubat 2018

İmzacılar:

Christine Buchholz, DIE LINKE milletvekili

Andrej Hunko, DIE LINKE milletvekili

Zaklin Nastic, DIE LINKE milletvekili

Tobias Pflüger, DIE LINKE milletvekili

"Emin Şakir'e özgürlük" yazılarının tümüne ulaşmak için tıklayın.

Bültene kayıt ol