Barış sürecinin bir yılı: Kolombiya'da şiddet ve ölümler büyük ölçüde durdu

10.02.2018 - 18:14
Haberi paylaş

Kolombiya'da devlet ile FARC arasındaki barış anlaşmasının henüz %45'i yürürlüğe kondu. Ölüm ve şiddet olayları ise çarpıcı bir biçimde azaldı.

Kolombiya’nın 2018 seçimi, FARC ile gerçekleşen barış anlaşmasının sınandığı bir süreç olacak. Geçen sene gerçekleşen, barış anlaşmasını oylayan referandumda hayır oyu az bir fark ile üstün gelmişti. Buna rağmen ülkenin siyasi iktidarı anlaşmayı yürürlüğe koydu. 

Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ve FARC lideri Rodrigo Londoño, 24 Kasım 2016'da yeniden düzenlenmiş bir barış anlaşması imzaladılar.

Ülkedeki barış süreci üzerine kapsamlı analiz ve veri sağlayan Colombia Reports, anlaşmanın bir yılının verilerini paylaştı, yarattığı imkanları ve karşılaşabileceği sorunları yazdı. 

Silahlar bırakıldı 

Neynik.com'un aktardığına göre, Kolombiya'nın FARC isyancıları devletle 50 yılı aşkın zamandır sürdürdükleri silahlı çatışmayı sona erdirmeyi kabul ettikten bir yıl sonra, barış sürecinden ilginç sonuçlar elde edildi.

İlk yılda, 12 binden fazla FARC gerillası ve milis kuvveti üyesi silah bıraktı. Gerillalar yaklaşık 9 bin silahı teslim etti. Bine yakın eski FARC üyesi ise barış sürecine karşı olan muhalif gruplara katılma kararı aldı.

Barış anlaşması silahlı çatışma kurbanlarının sayısını önemli ölçüde azalttı, ancak yeni şiddet dalgası bazı eski FARC bölgelerinde sivil ölümlerine sebep oldu

Ölümlerin sayısında düşüş

Kurbanlar için kurulan derneğin verilerine göre , bu yıl şimdiye kadar çatışma ile ilişkili şiddet olaylarında 78 Kolombiyalı öldürüldü, buna karşılık barış görüşmelerinin başladığı yıl olan 2012'de 3 bin kişi öldürülmüştü.

Savunma Bakanlığı'na göre, genel cinayetler 2017 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre %4 oranında düştü. Hükümet istatistiklerine göre kaçırma olayları 134 vakadan 114'e gerileyerek %15 oranında düştü.

Gaspçılık, geçen yıla kıyasla % 41.5 oranında şaşırtıcı bir düşüş gösterdi. UV'ye göre, bu yıl 48 bin 335 Kolombiyalı şiddet kullanılarak yerinden edildi, bu rakam 2016 yılında kaydedilen 91 bin 45 kişinin neredeyse yarısı.

Barış sürecinin uygulanması kademeli olarak yapıldı ve daha yapılması gereken çok şey var. Bir üniversite araştırmasına göre, hükümet anlaşmanın%45'ini etkili bir şekilde uyguladı.

Savaş suçları mahkemesi ve seçimlerde yapılacak bir reform gibi barış anlaşmasının temel unsurları çekimser olan kongrede sıkışıp kaldı.

Gerillaların  entegrasyonu

BM, bu hafta yaptığı açıklamada, silahsızlandırılan gerillalar için yeniden entegrasyon faaliyetlerini zamanında sağlama konusundaki başarısızlıkların, eski FARC üyelerinin silahsızlandırıldıkları kamplardan çıkışlarını hızlandırdığını söyledi. Silahsızlandırılan FARC üyelerinin yarısından fazlası kampları terk etti. Bu eski muharipler, muhalif gruplara veya eski rakip gruplara dahil olma noktasında tehlikeye açıklar.

Mevcut istatistiklere göre Kolombiya halkı, barış sözününün kısmen yerine getirildiği süreç hakkında son derece şüpheci olmayı sürdürüyor.

Bültene kayıt ol