İspanyol sömürgeciliğinin “adalet” anlayışı

16.01.2018 - 07:15
Haberi paylaş

İspanya başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont'un "adaletten kaçtığını" iddia etti.

Bilindiği gibi, Katalonya'da yapılan referandumda halk bağımsızlık yönünde oy kullanmış, İspanyol devletinin kolluk kuvvetleri ise sandıkları kaçırarak referandumu engellemeye çalışmıştı. Polis gün boyunca bağımsızlık isteyenlere karşı şiddet uygulayarak terör estirmişti.

Bunun ardından Katalonya'nın yerel yönetimi ve parlamentosu hukuksuz bir şekilde feshedildi. Katalan siyasetçiler tutuklandı. Bunun ardından yapılan seçimleri yine bağımsızlık yanlıları kazandı.

Puigdemont bu baskı politikalarının bir uzantısı olarak 'ayrılıkçı partiler', 'devlete karşı isyan ve başkaldırma', 'ayaklanma' ve 'kamu malını kötüye kullanmakla' suçlanıyor. Katalan lider ülkeye dönerse, haydut İspanyol devleti tarafından tutuklanacak. İspanya başbakanının "adaletten kaçmak" derken kastettiği bu.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ayrcıca, Puigdemont'un bölgeyi Belçika'dan yönetmeye çalışması durumunda merkezi hükümetin özerk yönetim üzerindeki kontrolünün süreceğini söyledi. "Uzaktan veya temsilciler aracılığıyla ya da başka tür bir hileyle başkan olma imkanının" bulunmadığını kaydeden Rajoy, "Birinin Brüksel'de bulunup adaletten kaçarken bölgesel hükümetin başkanlığına aday olmaya niyet etmesi saçma" dedi.

Bültene kayıt ol