İşçilerin basıncı altında: Syriza grevleri kısıtlayan yasa tasarısını geçirdi

16.01.2018 - 06:02
Haberi paylaş

Yunanistan parlamentosu, grev hakkını kısıtlayan tasarruf ve "reform" paketini onayladı. Parlamento önünde toplanan on binlerce gösterici hükümeti protesto etti.

Yunanistan'da günlerdir protestolara neden olan "reform" paketi parlamentoda oy çokluğuyla kabul edildi. Parlamento başkanlığı tasarının 154 lehte 141 aleyhte oyla kabul edildiğini açıkladı.

Yaklaşık 100 maddelik reform paketi, sendikaların grev kararı almasını zorlaştırıyor. Sendikaların iş bırakma kararı alabilmesi için artık üyelerinin yarısının oyunu alması gerekecek. Eski düzenlemeye göre üyelerin yüzde 20'sinin onayı grev kararı için yeterli oluyordu. Yasa ayrıca ipotekli mülklerin haczini kolaylaştırıyor ve ailelere yapılan ödeneklerde kesintiler öngörüyor.

Oylama yapıldığı sırada parlamento binası önünde yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı bir protesto gösterisi düzenlendi. 

Yunanistan'da işçiler yasayı protesto etmek için dün greve gitti. Başkent Atina'da otobüs, tramvay, tren ve metro seferleri yapılamazken öğretmenler ve doktorların greve gitmesi nedeniyle okullar ve hastaneler tam olarak faaliyet göstermedi. Uçuş kontrol görevlilerinin de katıldığı grevde birçok iç ve dış sefer iptal oldu.

Haber: DW Türkçe
Fotoğraf: İşçi Dayanışması gazetesi/Yunanistan

Yunanistan: Syriza'nın ihanetine karşı siyasal bir alternatif

Syriza’nın kemer sıkma politikalarına karşı genel grev

Bültene kayıt ol