Puigdemont: “Katalan Cumhuriyeti, İspanya Krallığı'nı yendi”

22.12.2017 - 08:01
Haberi paylaş

Katalonya’da 5,5 milyon seçmen yerel seçimler için sandık başına gitti. Bağımsızlık yanlısı partiler sandalye sayısı bakımından hükümeti kurmak için gerekli olan çoğunluğu kazandı.

Katalonya’yı bağımsızlık referandumuna götürerek İspanya’nın modern tarihindeki en büyük siyasi krizlerinden birine neden olan Carles Puigdemont, Brüksel’e giderek tutuklanmaktan kurtulmuştu.

Puigdemont, seçim sonuçlarının açıklanmasınından sonra yaptığı açıklamada ayrılıkçıların zaferini ilan etti.

Cumhuriyetin kazandığını belirten Puigdemont, “Katalan Cumhuriyeti, İspanya Krallığı'nı yenmiştir. Umarım bunu idrak ederler, bunun farkına varırlar. İspanya Devleti yenilgiye uğramıştır. Rajoy ve ortakları kaybetti, Katalanlar tarafından ağır darbe aldı. 155. maddeyle meşrulaştırmaya çalıştıkları darbeyi, halk oylamasıyla kaybettiler” dedi.

Puigdemont, Katalonya’nın bağımsızlığını önlemeye çalışan İspanya Başbakanı Rajoy’un politikalarının başarısız olduğunu söyledi.

Bağımsızlık yanlıları 70 sandalye kazandı

Puigdemont liderliğindeki Katalonya için Birlik Hareketi (Junts per Catalunya) sandalye sayısını 31'den 34'e çıkararak elini güçlendirmiş oldu.

Diğer bağımsızlık yanlısı partilerden Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ise seçimleri, 32 sandalye ile üçüncü sırada tamamladı. Partinin lideri Oriol Junqueras, bağımsızlık girişiminden dolayı tutuklanan siyasiler arasında.

Bir önceki dönemde bağımsızlık yanlısı partilere dışarıdan verdiği destekle kilit rol oynayan Halk Birliği Adaylığı Partisi (CUP) de kaybedenler safında yer aldı. CUP'nin sandalye sayısı 10'dan 4'e düştü.

Katalonya için Birlik Hareketi, ERC ve CUP'den oluşan bağımsızlık yanlıları 70 sandalye ile hükümeti kurmak için yeterli çoğunluğu elde etmiş oldu.

BM’den Kudüs kararına ret, Katalonya’da ayrılıkçılar önde: Ezilen halklar kazanacak!

Bültene kayıt ol