BM’den Kudüs kararına ret, Katalonya’da ayrılıkçılar önde: Ezilen halklar kazanacak!

22.12.2017 - 00:38
Haberi paylaş

Birleşmiş Milletler, “acil özel oturum”la ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını görüşerek kararı reddetme yönünde karar aldı. Katalonya’da, İspanya hükümetinin feshettiği Katalan Parlamentosu için yapılan seçimleri ise bağımsızlık yanlıları kazandı.  

Rüzgar, bu sefer ezilen halklardan yana esti. Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 128 ülke, ABD’nin Kudüs kararını reddeden bir tasarıya kabul oyu verirken, bağımsızlık referandumu sebebiyle parlamentosu sömürgeci İspanya devleti tarafından feshedilen Katalonya’da seçimleri ayrılık yanlısı partiler kazandı.

9 ret, 128 kabul, 35 çekimser

BM’ye Türkiye ve Yemen tarafından sunulan tasarı 9 ret oyuna karşılık, 128 kabul oyuyla onaylandı. 35 ülke çekimser oy kullandı. ABD ve İsrail’le birlikte Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Palau ve Togo tasarıya karşı ret oyu kullandı.

Karar Filistin tarafından zafer olarak görülürken, daha önceden ABD’ye karşı oy kullananları “not alacaklarını” ifade ederek tehditler savuran ABD BM Büyükelçisi Nikki Halley karara tepki göstererek, “ABD, BM’e ve tüm ajanslarına açık ara en fazla katkı sağlayan ülkedir. BM’ye bu cömert bağışları yaparken beklentimiz iyi niyetimizin de anlaşılması. Bu katkıları yapıyoruz çünkü ABD’nin değerlerini destekliyoruz. BM ile birlikte dünyanın ihtilaflı bölgelerinde çaresiz insanlara gıda, yiyecek ve barınma sağlıyoruz” dedi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, İsrail’in Birleşmiş Milletler kararını reddettiği belirtildi. Açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’a ve tasarıya karşı oy kullanan ülkelere teşekkür edildi.

Katalonya’da İspanya devletinin baskısı işe yaramadı  

Ekim ayında bağımsızlık referandumuna gittiği için İspanya devletinin büyük baskısına maruz kalan, bağımsızlık isteyen liderleri tutuklanan ve parlamentosu dağıtılan Katalonya Özerk Bölgesi’nde ise seçimler yapıldı. Seçimlerde saat 22.30 itibarıyla oyların yüzde 73'ü sayılmıştı. Buna göre, ayrılıkçılardan Katalonya Avrupa Demokrat Partisi (PDeCAT) ile Katalonya Demokratik Uyuşma'nın (CDC) oluşturduğu "Katalonya İçin Birlikte Koalisyonu" 34, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 32 ve Halk Birliği Adaylığı Partisi (CUP) 4 milletvekili çıkarıyor.

Bağımsızlık yanlıları, böylece 70 sandalye elde ederek hükümeti kurmak için gerekli minimum sayı olan 68'i geçiyor.

Kendilerini "Anayasacılar" olarak adlandıran birlik yanlısı partilerden Vatandaşlar (C's) 35, Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) 18 ve Katalonya Halk Partisi (PPC) 4 koltuk kazanıyor. Vatandaşlar (C's), en çok oyu alarak birinci parti olsa da tek başına iktidar olamıyor.

Bültene kayıt ol