Rusya ile ABD arasında Suriye’den geri çekilme polemiği

12.12.2017 - 11:50
Haberi paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriye Savunma Bakanı Sergey Shoigu, Rusya’nın Suriye’den geri çekilmeye başladığın duyurdu. Konu üzerine açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü ise açıklamaların sahadaki durumu yansıtmadığını söyledi. 

Suriye’nin Lazkiye kentine giderek diktatör Beşar Esad’la görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, burada Suriye’den geri çekilme ile ilgili açıklamalarda bulundu. Putin, "Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'na Rus askeri birlikleri grubuna daimi üslerine çekmeleri emrini verdim. Bir karar aldım. Suriye'de görevli Rus askeri birliklerinin önemli bir bölümü Rusya'ya dönüyor" şeklinde konuştu. Esad rejiminin ayakta kalabilmesinin en önemli sebeplerinden biri olan Putin, rejimin sıkışması hâlinde yeniden müdahale edeceğinin de sinyalini vererek, "teröristlerin başlarını yeniden kaldırmaları durumunda onlara karşı daha önce hiç görmedikleri hava saldırıları gerçekleştireceklerini" söyledi.

Pentagon: “Sahadaki durumu yansıtmıyor”

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Albay Rob Manning, Rusya’nın açıklaması ile ilgili bir soruya “Rusya’nın, Suriye’den çekilme açıklamaları genellikle sahadaki asker azaltma durumlarıyla uyuşmuyor” diye cevap verirken, ABD’nin Suriye’deki müdahalesine devam edip etmeyeceği sorusunu ise şöyle yanıtladı, “Küresel koalisyon, Suriye’de bölgedeki yerel güçlere destek olarak DEAŞ’ın askeri açıdan yenilgisini tamamlamak üzere operasyon yapmaya devam edecek." 

Bültene kayıt ol