Trump’ın Kudüs açıklaması tepki topluyor

06.12.2017 - 12:04
Haberi paylaş

ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyacağını söylemesi ciddi tepkilerle karşılaştı. 

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs kentini İsrail’in başkenti olarak tanımaya hazırlanıyor. Trump, ülkesinin büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyacağını açıkladı. Trump’ın seçim vaatleri arasında da yer alan bu hamlesine Filistin yönetimi başta olmak üzere pek çok yerden tepkiler gelmeye başladı.

Abbas: “Güvenlik ve istikrar için tehlikeli”

Filistin lideri Mahmut Abbas, Trump’ın bu konuda kendilerini bilgilendirdiklerini söylerken yaptığı yazılı açıklamada böyle bir kararın barış süreci ile bölgedeki ve dünyadaki güvenlik ve istikrar için tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Bu girişimi engellemek için dünyadaki liderler ile görüşmeleri sürdüreceğini belirten Abbas’ın açıklamasında, "Başkan, uluslararası hukuk kararları ve Arap barış girişimi doğrultusunda başkenti Doğu Kudüs olmayan bir Filistin Devleti'nin kurulamayacağı konusundaki kesin kanaatimizi teyit etti"  denildi.

Hamas: “Filistin halkını İntifada’ya çağırıyoruz”

İslami Direniş Hareketi (HAMAS) ise yazılı açıklamasında ABD’nin böyle bir adım atmasının Kudüs’e dönük alçakça bir saldırı anlamına geleceğini belirterek, “Bu yönde atılacak bir adıma karşı uyarıda bulunuyoruz, eğer Kudüs’e ilişkin hukuksuz bir adım atılırsa, Filistin halkını intifadayı canlandırmaya çağırıyoruz” dedi. HAMAS aynı zamanda Cuma günü için eylem çağrısında bulundu. “Direniş ne olursa olsun, ona el sürülmesine razı olmayacaktır” ifadelerinin yer aldığı çağrıda  "Filistin halkını, tüm grupları ve güçleriyle ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planını reddederek, cuma gününü İsrail'e karşı 'öfke günü' ilan etmeye çağırıyoruz." denildi.  

“Filistin halkına savaş ilanı”

Filistin’deki El Fetih hareketine yakınlığıyla tanınan Kudüs merkezli Rasem Ubaydat gazetesi “ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in daimi başkenti olarak tanıması, Filistin halkına bir savaş ilanıdır” dedi. Filistin’de insanlar sokaklara dökülerek Trump’ı protesto ederken, Filistinli Hristiyanlar da Trump’ın resimlerini yaktılar.

Erdoğan: “Kırmızı çizgimiz”

Kısa bir süre önce İsrail ile Mavi Marmara başta olmak üzere pek çok konuda anlaşan ve dostluk mesajları veren Türkiye de karara tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada Kudüs’ün Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu belirterek,  “İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak, bu konunun sonuna kadar takipçisiyiz. Eğer böyle bir adım atılacak olursa; hemen, beş on gün içerisinde İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi’ni İstanbul’da toplayacağız. Kaldı ki bu, bizim diplomatik ilişkilerimizi İsrail ile koparmaya kadar gidebilir” dedi.

Erdoğan’a cevap veren İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz ise “Biz Türkiye'nin cumhurbaşkanından emir ya da tehdit almayız. İsrail bağımsız bir devlettir ve başkenti de Kudüs'tür. 3 bin yıldır Yahudi halkının başkenti olan Kudüs'ün bu statüsünün tanınmasından daha adil bir şey olamaz. Osmanlı İmparatorluğu ve sultanlık dönemi sona erdi" şeklinde konuştu.

İngiltere: “Kaygılıyız”

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise Brüksel’de bir açıklama yaparak kaygılı olduklarını belirtti. Johnson, "Bekleyelim ve Başkan'ın ne söyleyeceğine bakalım. Ancak haberleri görüyoruz ve kaygı duyuyoruz. Çünkü Kudüs'ün, İsrailliler ile Filistinliler arasındaki nihai anlaşmanın bir parçası olması gerektiğini düşünüyoruz."  dedi.

İran’ın dini lideri: “Amaçlarına ulaşamayacaklar”

İran dini lideri Ali Hamaney de ABD’ye tepki gösterdi. Hamaney, "ABD'nin Filistin konusunda eli kolu bağlı. Amaçlarına ulaşamayacaklar. Filistin özgür olacak ve Filistin halkı zafere ulaşacak." şeklinde konuştu.

Kudüs neden önemli?

Dünyanın en kadim kentlerinden biri olan ve pek çok din için önemli olan sembolleri barındıran Kudüs tarih boyunca çekişme konusu olmuş bir kent. Hem Müslümanlar, hem Museviler, hem de Hristiyanlar için kutsal sayılan mekânlar Kudüs’te bulunuyor.

İslam peygamberi Muhammed’in göğe yükseldiğine inanılan Harem-üş-Şerif, Doğu Kudüs’te yer alıyor. Harem-üş-Şerif’de, Mescid-i Aksa ve Kubbet'üs Sahra bulunuyor. Museviler için en kutsal mekanlardan biriu olan Ağlama Duvarı ise Mescid-i Aksa’nın hemen altında yer alıyor. Hristiyan dininin peygamberi İsa’nın çarmıha gerildiği yer olduğuna inanılan Kutsal Kabir Kilisesi de Kudüs’te yer alıyor.

1967 yılındaki Altı Gün Savaşı’ndan bu yana Kudüs, İsrail-Filistin meselesinin en önemli ayaklarından biri. 1967’de o zaman Ürdün kontrolü altında olan Kudüs’ü işgal eden İsrail, 1980’de kenti “bölünmez başkenti” ilan etti. İsrail yönetimi Kudüs’te bulunurken, uluslararası alanda bu başkent statüsü diğer ülkeler tarafından tanınmıyor.

Filistinliler ise başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti kurmak istiyorlar.

Bültene kayıt ol