Irkçı AfD Hannover'de protesto edildi

03.12.2017 - 10:36
Haberi paylaş

Irkçı Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi'nin dün Hannover'de yapmak istediği olağan kongre, binlerce ırkçılık ve faşizm karşıtı tarafından protesto edildi. Polis göstericilere biber gazı ve basınçlı suyla saldırdı, çok sayıda gösterici yaralandı.

Hannover'de sabahın erken saatlerinde toplanmaya başlayan binlerce ırkçılık karşıtı, AfD delegelerinin toplantı yerine ulaşmasını engellemeye çalıştı. AfD Olağan Kongresi, yapılan gösteriler nedeniyle planlanandan bir saat geç başlayabildi.

Öğlene doğru aralarında holokosttan sağ kurtulan Marianne Wilke, Londralı ırkçılık karşıtı aktivist Weyman Bennett, sendikacı Annelie Buntenbach gibi isimlerin yanı sıra Sol Parti, SPD ve Yeşiller temsilcilerinin, çok sayıda antifaşist örgütün ve sendikanın üyelerinin de bulunduğu 9.500 kadar gösterici, kongrenin yapıldığı binanın bulunduğu Theodor Heuss Meydanı'nda toplandı. 

Göstericiler arasında bulunan die Linke milletvekili Christine Buchholz, "Müslümanlara ve mültecileri karşı nefret pompalayan ve saflarında Nazilerin bulunmasına ses çıkarmayan bir partinin daha fazla taban kazanmasına mutlaka engel olacağız" diye konuştu.

Polis, AfD üyelerini koruma altına alarak, sık sık ırkçılık karşıtı göstericilere biner gazı, basınçlı su ve coplarla saldırdı. Bacağı kırılan bir gösterici, hastanede ameliyata alındı. Göstericiler soğuk havaya rağmen çöp bidonlarını ateşe vererek ıslanan giysilerini kurutmaya çalıştılar ve barikatlardan çekilmediler.

"Unser Hannover - bunt und solidarisch" (Bizim Hannover'imiz - renkli ve dayanışmacı) İttifakı'nın yaptığı büyük gösteriyle protesto sona erdi. İttifak adına konuşan Werner Preissner, "Görkemli ve barışçıl bir gösteri yaptık. Polisin orantısız şiddetine rağmen, AfD'ye karşı net bir tavır sergiledik. Hannover renkli ve dayanışmacı bir şehir olarak kalacak" dedi.

Bültene kayıt ol