Yemen’de 11 milyondan fazla çocuk insani yardıma muhtaç

27.11.2017 - 08:49
Haberi paylaş

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu, pazar günü yaptığı açıklamada, savaştan yorgun düşmüş bir ülke olan Yemen’de 11 milyondan daha fazla sayıda çocuğun insani yardıma muhtaç durumda olduğunu söyledi.

UNICEF’in Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Geert Cappelaere, “Bugün Yemen, dünya üzerinde çocukların yaşayabileceği en kötü yerlerden biridir" dedi.

Al-Monitor’ün haberine göre, Ürdün’ün başkenti Amman’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Cappelaere ayrıca, “Yemen’de yaşayan iki milyon çocuk çok ciddi bir açlık içinde ve neredeyse bütün Yemenli çocukların ciddi bir insani yardıma ihtiyaçları var. Bugün, tahminlerimize göre Yemen’de her 10 dakikada bir çocuk tedavi edilebilir hastalıklardan yaşamını yitiriyor” dedi.

BM yetkilileri, Suudi Arabistan’ın başını çektiği abluka kaldırılmadığı sürece, Yemen’in on yıllardır dünya üzerinde yaşanmış olan en büyük kıtlığı yaşayabileceği konusunda uyardı.

Habertürk’ün haberine göre; kasım ayı başında Yemen'den atılan füzelere Suudi füze savunma sistemi müdahale etmiş ve füzeler başkent Riyad’da bulunan Kral Halid Havaalanı yakınlarında boş bir araziye düşmüştü. Olayda ölen veya yaralanan olmamıştı.

Olayın ardından Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon ve ABD Başkanı Donald Trump, İran’ı suçlamıştı ancak İran Devrim Muhafızları Ordusu yaptığı açıklamayla suçlamaları reddetti. Saldırıyı, 2015’ten bu yana başkent Sana dahil olmak üzere Yemen’in bazı bölümlerini kontrol eden Husiler üstlenmişti.

Yaşanan bu olaylardan sonra Suudi Arabistan’ın başını çektiği bir koalisyon, Yemen’e karşı uygulanan ekonomik ablukayı sıkılaştırdı. Ambargo, koalisyonun El-Hudeyde Limanı’ndaki hakimiyetini daha da güçlendirdi. El-Hudeyde Limanı aynı zamanda BM tarafından denetlenen gıda ve tıbbi teslimatın ana hattı.

Şiddetle ihtiyaç duyulan aşıları taşıyan bir BM uçağı, Yemen’in Husilerin elinde olan başkenti Sanaa’ya ancak binlerce kişinin ölebileceğine dair uyarıda bulunulduktan sonra, koalisyon güçlerinin ablukayı kısmen kaldırmasıyla cumartesi günü iniş yapabildi.

Ancak BM yetkilileri, umutsuzca ihtiyaç duyulan gıda ve ilaçların El Hudeyde'ye gönderilmesinin koalisyon tarafından engellendiğini söyledi.

Cappelaere ise Sanaa havaalanının yeniden açılmasını memnuniyetle karşılamasına karşın çok daha fazla yardıma ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Cappelaere, "Yemen'deki savaş, acı bir şekilde çocukların üzerinde bir savaş" dedi. Mart 2015’te hükümeti destekleyen ve Suudi liderliğindeki bir kampanyanın başlamasından bu yana 5000’e yakın çocuğun öldürüldüğü veya ağır yaralandığını da sözlerine ekledi.

"Binlerce okul ve sağlık tesisi tahrip edildi ya da tamamen yok edildi" diyen Cappelaere, Yemen'deki tüm tarafları durumun sorumluluğunu üstlenmeye çağırdı.

Koalisyon, Husiler Sana'yı terk ettikten sonra bile Yemen hükümetini desteklemek adına müdahale etti.

Bu tahrip edici savaş yüzünden 8 bin 6 yüz kişi hayatını kaybederken, savaş yüzünden başlayan kolera salgını yüzünden de 2 bin kişi öldü.

Yemen, temel ihtiyaçlardan biri olan buğday için bile ithalata ihtiyaç duyan bir ülke ve insani yardım kuruluşları yardımların gerekli olanın yalnızca küçük bir bölümünü kapsadığını söyledi.

Bültene kayıt ol