Türkiye, Suriye'de “çözüm” için Rusya'nın yörüngesinde

24.11.2017 - 15:30
Haberi paylaş

Suriye'deki savaşın bitmesiyle ilgili hem Batı emperyalizmi hem de Rusya ve müttefikleri girişimlerde bulunuyor.

Salı günü İsviçre'nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler tarafından bir kez daha "barış" görüşmeleri düzenlenecek. Suriye halkının katilleri, Esad'ın iktidarda kalacağı bir "çözüm" için şartlarını müzakere edecek.

Türkiye-Rusya-İran anlaşması

Cenevre görüşmelerine giden yolun yeniden açılması çarşamba günü Soçi'de Rusya, İran ve Türkiye'nin katılımıyla gerçekleşen üçlü zirveyle mümkün olmuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki zirvede, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin ileriki bir tarihte toplanması kararlaştırılmıştı. Söz konusu kongrede, ülkede yeni bir anayasa hazırlanması ve adil seçimler yapılmasına yönelik adımlar atılması amaçlanıyor.

AKP hükümeti, 2011'den itibaren Esad'a karşı bir tutum almıştı. Ancak bu tutum giderek zayıfladı ve son bir yıl, Esad'ın baş destekçisi Rusya ile stratejik müttefiklik arayışları içerisinde geçti.

Esad ile yeniden "kardeşlik" günleri mi?

Hürriyet'ten Fikret Bila'nın aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi zirvesi dönüşü uçakta Esad ile işbirliği yapılıp yapılamayacağına yönelik soruya "Siyasetin kapıları her zaman açık" diyerek yanıt verdi.

Erdoğan benzer şekilde, Putin'in kendisine Esad rejiminin de PYD'nin görüşmelerde masada olmasına karşı çıktığını aktardığını dile getirdi.

Beşar Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban da Rus devletinin yayın organı Sputnik'e yaptığı açıklamada, Şam yönetiminin Suriye krizinde siyasi çözüme inanan tüm taraflarla masaya oturmaya hazır olduğunu söyledi.

Kürtlere Esad'a sormadan saldıramayacak

İngiltere’de yayınlanan Times gazetesinde yayınlanan başyazıda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkan Hasan Ruhani'nin katılımıyla Çarşamba günü yapılan Soçi Zirvesi'ne dair dikkat çekici bir iddia yer aldı.

Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin hiçbir dış gücün Esad'ın açık onayı olmadan Suriye'de müdahalede bulunmasına izin verilmemesi konusunda anlaştıklarını yazan Times, buna Türkiye’nin Suriye’deki Kürt güçlere saldırısının da dahil olduğunu yazdı.

Trump-Erdoğan gelişmesi

Son dönemde Türkiye'nin NATO, ABD ve diğer Batılı güçlerle yaşadığı çelişkilerin üzerine Rusya'ya yakınlaşmasının ardından, Trump bugün Erdoğan'la telefonda görüştü.

İki liderin görüşmede ikili ilişkiler ve bölgesel sorunların yanı sıra Suriye krizi ve Soçi Zirvesi'ni ele aldıkları belirtildi.

Bültene kayıt ol