Avustralyalı sosyalist Amy Thomas: “On binlerle sokakta zaferimizi kutluyoruz”

15.11.2017 - 13:50
Haberi paylaş

DSİP'in Avustralya'daki kardeş örgütü Solidarity'nin (Dayanışma) üyesi Amy Thomas, %61.6 "Evet" oyuyla eşcinsel evliliklerin yasallaşmasının önünü açan referandumu Marksist.org'a yorumladı.

Avustralya'nın dört bir yanında, bu çok büyük zafer için mutluluk gözyaşlarının döküldüğünü söyleyen Amy Thomas, şu ifadeleri kullandı:

"%61.6 'Evet' oyu kullandı ve 150 seçim bölgesinin 133'ünde 'Evet' kazandı. Katılım zorunlu olmamasına rağmen, oy kullananların oranı %79.5 oldu.

Referandum, iktidardaki Muhafazakâr koalisyon hükümeti tarafından Eylül ayında, kendi partilerindeki sağ kanadı yatıştırmak ve eşitliği ertelemek için önerilmişti. Halk tarafından uzun süredir yoğun bir biçimde desteklendiği bilinmesine rağmen, koalisyon, referandum olmadan konunun parlamentoda oylanıp yasalaşmasına karşı çıktı.

Referandum ise homofobiye megafon sundu; ulusal çapta bir 'Hayır demekte bir sorun yok' kampanyası televizyon ve gazete reklamlarıyla, kapı kapı gezilerek inşa edildi ve buna muhafazakâr siyasetçiler ve kiliseler destek verdi. Homofobik saldırı örneklerinin sayısı arttı.

Ancak sonunda 'Evet'in aldığı şaşalı galibiyet, bir rahatlama ve güçlenme hissi getirdi. Ülkenin her yerinde on binlerce kişi sokaklarda bu zaferi kutluyor.

Eşcinsel evlilikleri 2004 yılında, muhafazakâr başbakan John Howard, George W Bush'u izlediğinde yasaklanmıştı. O dönem bu yasağa sosyal demokrat muhalefet, Avustralya İşçi Partisi (ALP) de destek vermişti.

Bu kez ALP şevkle 'Evet' oyunu destekledi ve sendikalar tabandan yükselen 'Evet' kampanyasının öncülüğünü yaptı.

Büyük farkla çıkan 'Evet' oyu, meclisin üzerinde, eşcinsel evliliğini yasallaştırmanın bu yıl bitmeden tamamlanması konusunda basınç oluşturuyor. Aynı zamanda, halk desteğini büyük ölçüde yitirmiş koalisyon hükümeti üzerindeki genel basıncın da dozunu artırıyor.

Çok kısa süre içerisinde evlilik eşitliğini kazanabiliriz, ancak daha kazanılacak çok şey var. LGBTIQ bireylere eşitliği gündeme getiren Güvenli Okullar programı, 2016 yılında homofobik bir ahlaki panik ortamında kaldırılmıştı. Zayıf düşen berbat muhafazakârlar mültecilere ve sendikalara saldırıyor.

Avustralya eşcinsel evliliğine yüzde 61,6 ile “Evet” dedi

Bültene kayıt ol