Rakka’da IŞİD’lilerin anlaşmayla tahliye edildiği doğrulandı

15.11.2017 - 13:08
Haberi paylaş

YPG’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) ABD ile ortak askeri operasyonu sonucu ele geçirilen Rakka’da, IŞİD militanlarının ve ailelerinin kentten bir anlaşma dahilinde tahliye edildiği ortaya çıktı.

BBC’nin ortaya çıkardığı anlaşmaya göre, güvenli tahliyeler SDG’nin yanı sıra ABD liderliğindeki emperyalist koalisyonun da bilgisi dahilinde gerçekleştirildi.

SDG tarafından bazı sivil aileleri şehirden çıkarmaları istenen kamyon şoförleri, bu araçların içinde IŞİD’liler, aileleri ve silah ve mühimmatların çıktığını söylüyor.

Anlaşma sonucu tahliye edilen militanların bir bölümünün Suriye’nin içine dağıldığı, bir bölümünün ise Türkiye’ye geçtiği iddia ediliyor.

İntihar yelekleri giymişler

Kamyon şoförlerinden Ebu Fevzi, gördüklerini şöyle anlatıyor:

"Rakka'ya girdiğimiz andan itibaren korkmaya başladık. SDG ile birlikte girmemiz gerekiyordu ama yalnız başımıza girdik. Şehre girer girmez, üzerlerinde bomba yüklü intihar yelekleri ve silahları olan IŞİD savaşçıları gördük. Kamyonlarımıza bubi tuzakları kurdular. Anlaşmada ters giden bir şeyler olsaydı tüm konvoyu havaya uçuracaklardı. Çocuklarının ve eşlerinin üzerinde bile intihar yelekleri vardı."

Anlaşma iddiası başta ne SDG ne ABD tarafından doğrulanmıştı.

Tahliyeler sırasında medya mensuplarını bölgeden uzaklaştıran SDG’nin resmi açıklamalarında yalnızca birkaç savaşçının ayrıldığı, tahliye edilenlerin hepsinin bölge halkı olduğu duyurulmuştu.

Pentagon doğruladı

ABD liderliğindeki koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon ise Pentagon’daki brifingde anlaşmanın “sır olmadığını” söyledi. Dillon’a göre söz konusu anlaşma gereği 3500 sivil ve 300 kadar potansiyel IŞİD’li tahliye edildi. Dillon, ABD’nin tahliye sürecinde bir rolü olmadığını savundu. Şu an Suriye ve Irak’taki ABD güçlerinin elinde hiçbir DEAŞ'lının olmadığını belirten Dillon, ‘Eğer tutuklu ve sorgulanan DEAŞ'lı varsa Irak hükümeti ya da SDG’nin elindedir’ dedi.

Bültene kayıt ol