Diktatör Mugabe tarafından yönetilen Zimbabve’de ordu yönetime el koydu

15.11.2017 - 10:40
Haberi paylaş

Afrika’nın güneyinde bulunan Zimbabve’de ordu yönetime el koydu. Devlet televizyonunu ele geçiren askerler, hükümet üyelerini de tutukladı. Cumhurbaşkanı Robert Mugabe’nin de gözaltında olduğu söylenirken, ordu hedefin Mugabe olmadığını söylüyor. 

Zimbabve’de ordu yönetime el koydu. The Guardian’ın haberine göre başkent Harare’de tanklar yürürken, askerler devlet televizyonu, havaalanları gibi çeşitli kritik yerleri de ele geçirdi. Çeşitli hükümet üyeleri askerler tarafından gözaltına alınırken, 1987’den beri ülkeyi yöneten 93 yaşındaki diktatör Robert Mugabe’nin de gözaltında olduğu söylendi.

Ordu adına devlet televizyonu ZBC’de açıklama yapan Tümgeneral SibusisoMayo ise operasyonun Mugabe’yi değil çevresindeki suç şebekesini hedef aldığını açıkladı.  BBC Türkçe’nin haberine göre Mayo,  "Ulusumuza ekselansları cumhurbaşkanımız... ve ailesinin güvende olduğunu ve güvenliklerinin garanti edildiğinin teminatını vermek isteriz. Bizler yalnızca, cumhurbaşkanının etrafında olan ve ülkemize hem sosyal hem de ekonomik zarar veren suçluları hedef alıyoruz. Görevimizi tamamladıktan sonra durumun da normale dönmesini bekliyoruz" dedi.

İktidardaki Zanu PF Partisi, iktidarın kansız bir şekilde el değiştirdiğini söyleyip darbe iddialarını reddederken, olayın darbe olduğunu düşünenler de var.

Ordu ile iktidar arasındaki gerilim Mugabe’nin yerine geçecek isimle ilgili olarak dönen tartışmalar sonucu yardımcısı Mnagagwa’yı görevden almasıyla başladı. Bu görevden alma üzerine Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga, ordunun tasfiyeleri sona erdirmek üzere harekete geçmeye hazır olduğunu açıklamış, 1970’lerde bağımsızlık mücadelesine katılan isimlerin hedef hâline geldiğini söylemişti. 

Bültene kayıt ol