ABD'de iki eyaletteki seçimlerde Trump ve ayrımcılık kaybetti

11.11.2017 - 17:39
Haberi paylaş

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçilmesinden bir yıl sonra yapılan iki eyaletteki valilik ve New York belediye başkanlığı seçimlerini Demokrat Partili adaylar kazandı.

Trump'ın vahşi kapitalist politikaları, fakirden alıp, zengine veren vergi indirimleri, yoksul Amerikalıların sağlık güvencesini ellerinden alması, ırkçılığı vb uygulamaları yoksul ve orta sınıf Amerikalılardan gereken cevabı aldı. Bu seçimler, Trump iktidarının uygulamalarının uyandırdığı hoşnutsuzluğun gösterilmesi için önemli bir fırsattı.

Demokrat Parti lideri Tom Perez, seçmenlerin "milyonlarca insanı sağlık hizmetlerinden mahrum bırakan, zenginler ve şirketlere vergi indirimi yapan, bağnazlığı ve kutuplaşmayı arttırmaya çalışan Trump - Pence gündemini reddettiğini” söyledi.

Demokrat Parti'nin de ABD'deki derin sosyal adaletsizlik sorununa gerçek bir çözüm getirme ya da dünya barışını gözetme gibi konularda doğru seçim olduğunu düşünmek yanıltıcı olurdu. Yine de,  adaylarının çeşitliliği ve bunların seçimde başarılı olmaları, Nazi yanlısı ABD'lilerin azınlıkta olduğunu ve sağduyunun mevzi kazandığını gösteriyor.

Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinin yerlisi Andrea Jenkins kentin belediye meclisine seçilmeyi başararak, Amerika’da bir devlet makamına seçilen, eşcinsel kimliğini gizlemeyen ilk siyahi aday oldu. Jenkins, Virginia eyalet meclisine seçilen ilk açık trans kadın ve ABD’de bir eyalet meclisine seçilen ilk lgbtt kişi olmayı başaran Danica Roem’le birlikte tarihe geçti. Danica Roem'un yerini aldığı Cumhuriyetçi Bob Marshall'ın trans karşıtı yasa yazmış bir delege olmasıysa, bu duruma ayrı bir anlam katıyor. 

Hoboken şehri Belediye Başkanlığına Sih kökenli Ravinder S. Bhalla'nın seçilmesi de, ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı bir başka zafer oldu.

Bültene kayıt ol