Kerkük'te Kürt halkı direnişe geçti

19.10.2017 - 11:38
Haberi paylaş

Irak ordusunun ve Haşdi Şabi çetelerinin ortak operasyonuyla merkezi hükümetin kontrolüne geçen Kerkük'te halk direnmek için sokaklarda.

Irak hükümeti, peşmergelerin 2014 sınırlarına çekildiğini açıkladı. 2014'te IŞİD, Irak'ta birçok bölgeyi ele geçirdiğinde, merkezi hükümete bağlı ordular dağılarak bu bölgelerden çekilmişti. Sonraki dönemde bu bölgelerde IŞİD'le peşmerge güçleri savaştı.

Rudaw'ın aktardığına göre, halkın sokaklara çıkması sonucunda Kerkük kent merkezinde Penca Ali, Şorice ve Rehimawa mahallelerinde denetim sağlandı. Haşdi Şabi mensupları söz konusu mahallelerden tamamen atıldı. Kerkük'te sadece KYB'ye bağlı Anti-Terör güçleri ile Federal Polis'in bulunduğu belirtiliyor.

Öte yandan Kerkük’te bulunan Çimen askeri noktası alındı. Çimen askeri noktasındaki Irak bayrağının indirildiği ve Kürdistan bayrağının çekildiği bildirildi.

Bölgesel savaşı durdurmak için barış mücadelesine!​

Hanekin, Şengal ve Gulala'da da Haşdi Şabi güçlerinin geri çekilmek zorunda kaldığı bildiriliyor. Irak Başbakanı Haydar Abadi, bu bölgede halk sokaklara çıkınca örgüte geri çekilme talimatı verdi.

Askeri saldırıların ardından pazartesi gününden bu yana yaklaşık 100 bin Kürt, çatışma endişesiyle Kerkük’ten kaçmıtı. Erbil Valisi Nevzad Hadi, 18 bin ailenin Erbil ve Süleymaniye’ye sığndığını söyledi.

Önce Kerkük, sonra Şengal: Kürt halkına bölgesel saldırı

Bültene kayıt ol