Önce Kerkük, sonra Şengal: Kürt halkına bölgesel saldırı

17.10.2017 - 09:51
Haberi paylaş

Güney Kürdistan halkının iradesini tanımayan Irak merkezi hükümeti, ordusuyla ve mezhepçi çeteleriyle Kerkük ve Şengal’e saldırıyor. Başta Türkiye ve İran olmak üzere tüm bölgesel güçler ve büyük emperyalist devletler de buna destek oluyor.

IKBY’nin diyalog çağrıları karşılık bulmadı, Irak merkezi hükümeti Kürtlere yönelik askeri saldırı başlattı.

Kerkük’e saldırı, önceki gece Irak ordusu ve Şii mezhepçi milisler Haşdi Şabi tarafından başlatıldı. Kerkük halkı sokaklara çıkarak askeri müdahaleyi protesto etti. Peşmerge güçleriyle saldırganlar arasında çatışmalar ve ölümler yaşandı.

Sonunda Kerkük, Irak güçlerinin kontrolüne geçti. Barzani liderliğindeki KDP, savaşın kaybedilmesiyle ilgili olarak Talabanilerin partisi KYB’yi suçluyor. KYB ise suçlamalara karşı çıkıp Kürdistan’ı savunacaklarını söylüyor.

Halkı referanduma yoğun olarak katılan ve bağımsızlıktan yana oy veren Kerkük’te, Kürdistan bayrakları Irak ordusu ve ona bağlı çeteler tarafından indirildi. Kerkük valisinin odasına işgal güçleri girip oturdu. Kent halkı Şii mezhepçi milislerin olası saldırılarına karşı kitlesel olarak göç ediyor.

İran ve Türkiye saldırıya yoğun olarak destek veriyor. İran sınır kapılarını kapattı. Sahada da İranlı askerlerin olduğu iddia ediliyor. Türkiye ise MGK tavsiyesiyle hava sahasını kapattı. Türkiye, daha önce Tayyip Erdoğan tarafından “terörist” ilan edilen mezhepçi Şii milisleri şimdi destekliyor. Hem İran’ın hem Türkiye’nin IKBY ile olan sınırlarını Irak hükümetine devretmeye hazırlandığı söyleniyor. Kürt halkı, bölgede başka konularda ayrı taraflarda olan devletlerin işbirliğiyle abluka altına alındı.

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, “Kürtler hiç kimsenin önünde eğilmedi, köle olmayı kabul etmedi” dedi. Sorunların sadece diyalogla çözülebileceğini belirten Baydemir, “Kürtlerin iradesine saygı gösterilmeli” çağrısında bulundu. HDP’nin parti açıklamasında da saldırının bölgesel bir savaşın fitilini ateşleyebileceğine dikkat çekilerek “Irak Hükümeti, Kerkük’e yönelik bu işgal girişimini durdurmalı ve diplomatik kanallar devreye sokulmalıdır” denildi.

ABD de saldırıyı destekliyor. IŞİD karşıtı emperyalist koalisyon, çatışmaların “yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını”, Kerkük’teki askeri hareketliliğin ile “koalisyon ile koordinasyon hâlinde” yapıldığını öne sürdü. Trump taraf tutmadıklarını iddia etti. Rusya “barışçıl yollardan çözüm” çağrısı yaparken, savaşı başlatan Irak’ın “toprak bütünlüğüne” vurgu yaptı.

Haşdi Şabi, Kerkük’ün ardından Şengal’e de girdi. Bu bölgeler, Irak ordusu tarafından IŞİD’in ilerleyişi karşısında bırakılmıştı. Kürdistan’a bağlı peşmerge güçleri IŞİD’le savaşarak buraların kontrolünü ele geçirmişti.

Bültene kayıt ol