(Video) Bağımsızlık referandumu: Katalanlar İspanya devletinin şiddetine direniyor

01.10.2017 - 11:11
Haberi paylaş

Katalonya'daki bağımsızlık referandumunda oy verme işlemi birçok noktada başladı. İspanyol devleti ve polisi ise referandumu engellemeye çalışıyor.

Madrid hükümeti, referandumu haksız ve hukuksuz bir şekilde "yasadışı" ilan etmişti. Katalanlar ise seçimin yapılacağı merkezleri işgal ettiler. Dün devasa bir miting yapıldı. Referandum hazırlıkları günlerdir kitlesel bir şekilde işçi sınıfı ve öğrencilerin kendi örgütlenmeleri ile kolektif bir şekilde organize ediliyor. Liman işçileri İspanyol hükümetinin gemilerine hizmet vermedi, itfaiyeciler sendikası referandum güvenliğinin sağlanmasında yer alacağını duyurdu; CGT sendika konfederasyonu 3 Ekim'de İspanya'nın antidemokratik uygulamarına karşı genel grev ilan etti, on binlerce öğrenci işgal edilen Barselona Üniversitesi bahçesinde mahalle mahalle oy pusulası dağıtımı ve sandıkların kurulması gibi işleri organize etti.

Bugün sabah oy kullanma işlemi başlarken, İspanyol devletinin polisi her yerde sandıklara gidişi engellemeye çalışıyor. Halk buna birçok yerde direnirken, polisin plastik mermi kullandığı aktarılıyor.

İspanya İçişleri Bakanlığı, Twitter üzerinden el konulan sandıkların fotoğraflarını paylaştı ve "polis Katalonya'da görevine devam etmektedir" denildi. Barselona Belediye Başkanı Ada Colau ise yine Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Korkak bir başkan polisleriyle şehrimizi işgal etti, burası bizim şehrimiz" ifadesini kullandı.

Merkezi hükümetin kontrolü altındaki polis, oylamanın yapılması planlanan 2 bin 315 okuldan 1.300'üne kapatmak için gittiğini, ancak 163 okulun işgal edildiğini açıkladı. İspanya polisinin 10 milyon oy pusulasına el koyması yüzünden referandum yanlısı Katalanlar yazıcılardan aldıkları oy pusulalarını pazar gününden önce sokaklarda dağıtmıştı.

Öte yandan sokaklarda polise direnen Katalanlar, "Sokaklar her zaman bizim olacak" şeklinde marşlar söyledi:

Öte yandan dün akşam polise direnen kitleler "No pasaran!" sloganları attılar:

Podemos lideri Pablo Iglesias'tan referanduma yönelik saldırılara tepki​

Katalonya: Referanduma yönelik saldırılarda 38 yaralı​

Katalonya’da referandum​ (Özdeş Özbay)

3 Ekim'de Katalonya'da genel greve gidilecek

Bültene kayıt ol