Mesud Barzani: “Ya kölelik ya da bağımsızlık”

23.09.2017 - 07:58
Haberi paylaş

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde gerçekleşecek olan bağımsızlık referandumuna dönük tehditler ile ilgili açıklama yapan Mesud Barzani, “Tüm bedelleri ödemeye hazırız. Ya kölelik ya da bağımsızlık” dedi. 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) gerçekleşecek bağımsızlık referandumuna ilişkin açıklama yapan IKBY Başkanı Mesud Barzani, referandumu ertelemek için çok geç olduğunu söyledi. Rudaw’ın haberine göre Barzani, Irak yönetimi hakkında “Ne yasa bıraktılar ne de ortaklık, 4500 köyümüzü yerle yeksan ettiler. 12 bin Feyli Kürt'ünü ve 8 bin Barzani'yi katlettiler”. Barzani sözlerini şöyle sürdürdü, “Peşmergeye silah ve bütçe vermesi gerekiyordu. Ancak vermedi. Aksine bütçeyi kesti ve başka bir Enfal gerçekleştirmiş oldu”.

“Referandum şimdi hepimizin kararıdır”

Barzani, “Referandumdan söz edildiği zaman, kaldı ki daha önce de çok söz edildi. Tüm taraflara ciddi bir şekilde anlatıldı. Çünkü yorulduk. Ve devam edemiyorduk. Ancak bunu ‘baskı kartı’ olarak adlandırarak, iç sorunların geçiştirmek için kullandığımızı iddia ettiler. Kendi içimizde referanduma yönelik birlik olamayacağımızı düşündüler. Önemsemediler. Onlar bize saldırarak, niye böyle yaptığımızı sorarak, referanduma engel olmak istiyorlar” şeklinde konuştu.

Uluslararası baskıya da değinen Barzani, “Bağdat, uluslararası toplumun bize uyguladığı baskıyla cesaretlendiği için saldırıyor. Ancak biz de şimdi zamanın geç olduğunu söylüyoruz. Gece - gündüz baskı yapılmaya devam ediliyor. Ancak kendimi halkım karşısında utandıracak biri değilim. Referandum kararı, tarihi ve cesurca bir karardır. Referandum şimdi hepimizin kararıdır” dedi.

“100 yıldır Kürdistan halkını cezalandırıyorsunuz”

Koalisyon güçlerine IŞİD’e karşı savaşta verdikleri destek için teşekkür eden Barzani, “Koalisyona teşekkür ediyoruz ama biz de kanımızı döktük. 25 Eylül'de sandıklara gidin. Uluslararası toplum, şehit annelerinin bağımsızlık talebine olumsuz bakıyor. Bu 25 yıl tehdit olmadığımızın kanıtı değil midir? Neden bize karşı tehdit dili kullanıyorsunuz?” dedi.

“Ya kölelik ya da bağımsızlık” diyen Barzani, “100 yıldır Kürdistan halkı cezalandırılıyor. Hala ceza vermeye doymadınız. Eğer yine ceza verecekseniz, beni cezalandırın” diye konuştu.  

 

Bültene kayıt ol