Tayyip Erdoğan'dan ABD ve Almanya hakkında ılımlı mesajlar

22.09.2017 - 08:40
Haberi paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısı için bulunduğu New York’ta dış politika hakkında ılımlı söylemler kullandı.

Reuters’a konuşan Erdoğan, Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak seçimlerin ardından bu ülkeyle ilişkilerin düzelmesini umduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Benim umudum (Almanya ile ilişkilerin seçim sonrasında) düzeleceği yönünde, çünkü bizim Alman halkıyla bir sorunumuz yok. Sorunumuz Almanya’nın yönetimindeki bazılarının yanlış davranışları ve Türkiye devletine karşı takındıkları tavırdan kaynaklanıyor.”

“Bize farklı tavır takınan Alman politikacılar arasında eski dost bildiklerimiz de var; politik yaklaşımlarla bize saldırdılar” diyen cumhurbaşkanı, şöyle devam etti: 

“Almanya’da Yeşiller Partisi’nin, aşırı sol grupların Türkiye’ye saldırmasını önemsemem; Merkel herhangi bir saldırıya girmeyerek önemli bir politika gütmüştür. Oradaki soydaşlarımıza ‘Türkiye düşmanlarına oy vermeyin, Türkiye dostlarına oy verin’ dedim; kimlerin Türkiye düşmanı olduğunu Almanya’daki 1 milyon soydaşım iyi biliyor.”

Trump ile görüşme

Erdoğan ayrıca, sık sık "teröre destek vermek" ile itham ettiği ABD'nin ırkçı başkanı Donald Trump ile görüştü.

Lotte New York Palace Otel’deki görüşmeye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı. 

Kişisel ilişki

Görüşme öncesi basın mensuplarının karşısına geçen iki liderden ilk sözü Trump aldı: “Dostum Erdoğan’ı görmek büyük bir onur. Dünyanın çok zor bir bölgesinde güçlü bir yönetim sergiliyor ve ABD’yle de büyük bir işbirliği içerisinde. Çok iyi bir dostluğumuz var ve iki ülkenin hiç olmadığı kadar yakın olduğunu düşünüyorum. Aramızdaki kişisel ilişkinin de etkisi var sanırım.”

Trump’tan “Değerli dostum” diye bahseden Erdoğan ise şöyle konuştu: “İnanıyorum ki gerek Amerika-Türkiye ilişkileri gerekse bölgesel gelişmeler, dünyadaki diğer konuları ele alma fırsatını bulacağız. Ben de bu fırsatı yakaladığımız için kendilerine özellikle çok çok teşekkür ediyorum.” 

Erdoğan görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı ilk açıklamada, görüşmenin ‘iyi geçtiğini’ söyledi.

Referandum karşıtlığı

Cumhurbaşkanlığının resmi sitesinde yer alan açıklamada ‘Görüşmede, bölgesel meselelerin çözümü için işbirliğinin geliştirilmesi ve tüm terör örgütleriyle mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi hususlarında mutabık kalındığı’ belirtildi.

Açıklamada, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (KBY) bağımsızlık referandumu kararı içinse şu ifadeler kullanıldı: “İki lider, 25 Eylül 2017 tarihinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin gerçekleştirmeyi planlanladığı referanduma karşı olduklarını ifade ederek, bu tür bir adımın ciddi sonuçları olacağını vurgulamışlardır.”

İdam konusunda "güvence"

Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası idamın geri gelmesi için kampanya yürüten Tayyip Erdoğan, ABD'den Fethullah Gülen'i isterken ülkede idam olmadığı konusunda "güvence" verdi.

Türkiye’nin darbe girişiminden bu yana iadesini istediği Gülen’i ABD’nin ‘rahatlıkla’ verebileceğini savunan cumhurbaşkanı “Bizim ülkemizde idam yok” diye konuştu.

Bültene kayıt ol