Katalan hükümet yetkilileri referandumu engellemek için gözaltına alındı

20.09.2017 - 14:36
Haberi paylaş

İspanya polisi, Katalonya’da iki hafta içinde gerçekleşmesi beklenen bağımsızlık referandumunu engellemek için Katalan hükümet yetkililerine dört bölgede baskın yaparak 12 görevliyi gözaltına aldı. Katalonya, özerk yönetim Başkanı Carles Puigdemont “İspanya devleti kırmızı çizgiyi aştı” dedi. 

Katalonya’da 1 Ekim’de gerçekleşecek olan bağımsızlık referandumu öncesi İspanya polisi Katalan üst düzey yetkililere dönük bir operasyon yaparak, 12 görevliyi gözaltına aldı. Operasyonda Katalonya ekonomi ve dışişleri bakanlıklarının yanısıra Katalonya başkanlık binası da basıldı. Katalan Özerk Yönetimi’ni Referandumu iptal eden mahkeme kararına uymadıkları gerekçesiyle yasadışı davranmakla suçlayan İspanya’nın operasyonundan sonra hükümetin çağrısı üzerine Katalonya’da barışçıl protesto gösterileri başladı.

BBC’nin haberine göre operasyona ilişkin bir açıklama yapan Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, "İspanya devleti kırmızı çizgiyi aştı, Katalonya'nın özerkliğini durdurdu. Tüm yasalar bir kenara bırakıldı. Koordineli bir saldırının kurbanlarıyız. İspanyol devleti, demokratik bir utanç haline geldi. Gözaltına alınan tüm kamu görevlilerine destek veriyoruz" dedi.

Katalonya’nın bütün mali varlıklarına el koyan İspanya’daki Muhafazakar Parti hükümeti. İspanya Sosyalist Partisi’nin de desteğiyle referandumu engellemeye çalışıyor. Katalan sosyalist David Karvala yakın zamanda Socialist Review dergisine yazdığı bir mektupta 2010’dan bu yana Katalonya’da 2 milyon kişinin katıldığı bağımsızlık yanlısı gösteriler olduğunu, tüm ülkelerdeki sosyalistlerin Katalan halkının kendi kaderini tayin hakkını desteklemesi gerektiğini söylemişti. Karvala, bağımsızlığın burjuvazi tarafından desteklendiğinin doğru olmadığını hatırlatarak: “Gerçek Katalan burjuvazisi bağımsızlığa şiddetle karşı çıkıyor. Onlar, İspanyol devletiyle kopuşun getireceği bir belirsizlik değil istikrar istiyor… 1950 ve 60’larda İspanyolca konuşanlar tarafından kitlesel göçlerin gerçekleştiği Barcelona’nın endüstriyel periferisinde bağımsızlık hareketi daha zayıf, ancak burada bile bağımsızlık havası büyümekte” dedi.

 

Bültene kayıt ol