BM Genel Kurulu’nda Trump’tan “şer ekseni” konuşması

20.09.2017 - 13:39
Haberi paylaş

ABD Başkanı Donald Trump ilk defa BM Genel Kurulu’nda konuştu. Kuzey Kore’yi tamamen yok edebileceklerini söyleyen Trump, İran ve Venezuela’yı da tehdit etti.  Türkiye’ye teşekkür eden Trump’ın konuşması İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu tarafından takdirle karşılandı.

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda ilk kez konuştu. Başta Kuzey Kore olmak üzere pek çok ülkeye tehditler savuran Trump, Rusya ve Türkiye’ye ise teşekkür etti. Trump’ın konuşması eski ABD Başkanı George W. Bush’un 11 Eylül sonrasında Afganistan ve Irak’ı kana bulamadan önce yaptığı “şer ekseni” konuşmasına benzetiliyor. Bush, 2002 yılında yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında “şer ekseni” ve “haydut devlet” tanımlarını kullanarak Beyaz Rusya, Küba, İran, Myanmar, Kuzey Kore ve Zimbabve’yi bu eksene dâhil etmişti.

“Kuzey Kore’yi tek başımıza yok etmekten başka seçeneğimiz kalmaz”

"BM'de temsil edilen haydut rejimler teröre destek vermekle kalmıyor, insanlığın gördüğü en yıkıcı silahlarla diğer ulusları ve kendi halklarını tehdit ediyor" diye konuşmaya başlayan Trump, Kuzey Kore Başkanı Kim Jong-un için “Roket adam” ifadesini kullanırken, “Roket Adam kendisi ve rejim için intihar görevinde. ABD hazır, istekli ve muktedir ama buna gerek kalmamasını umuyoruz" şeklinde konuştu. Trump, "Güçlü uluslar kendi egemenliklerini savunurlar. Bazı ülkeler teröre destek veriyor. Kuzey Kore çürük bir rejime sahip. Kuzey Kore'nin nükleer silah peşinde koşması ve kullandığı balistik füzeler tüm dünyayı tehdit ediyor. BM Genel Kurulu'na yüksek çoğunlukla yaptırımları onayladıkları için teşekkür ediyorum. ABD müttefiklerini korumak zorunda kalırsa, Kuzey Kore'yi tek başımıza yok etmekten başka seçeneğimiz kalmaz” dedi.

“İran bir haydut devlettir”

Trump, İran hakkında da “haydut devlet” diyerek  “İran yönetimi teröre destek veriyor. Sonsuza kadar ayakta kalamayacağını düşünüyorum” diye konuştu. Sözü ABD ile İran arasında imzalanan anlaşmaya getiren Trump, “İran anlaşması ABD'nin imza attığı en kötü ve en tek taraflı anlaşmalardan biri. Doğruyu söylemek gerekirse ABD için tam bir utanç kaynağı" dedi.

“Askeri operasyonların belirleyicisi güvenlik çıkarlarımız”

“Radikal islami terörü durduracağız çünkü ülkemizi, aslında tüm dünyayı paramparça etmesine izin veremeyiz” diye konuşan Trump, “Artık askeri operasyonların ne kadar süreceğini ve boyutunu, politikacıların çizdiği rastgele çizelgeler değil güvenlik çıkarlarımız belirleyecek" dedi.

Beşar Esad’ın kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığını söyleyen Trump, "Özellikle Ürdün, Türkiye ve Lübnan'a, Suriye'deki çatışmadan kaçanlara ev sahipliği yaptıkları için teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Venezuela’ya tehdit

Küba’ya dönük yaptırımların ortadan kalkmayacağının da altını çizen Trump, Venezüela ve Maduro’yu da tehdit etti. Trump, Maduro hakkında “Kesinlikle kabul edilemez. Durup izleyecek değiliz. Sorumluluk sahibi bir komşu ve dost olarak bizim ve diğerlerinin bir amacımız var: Özgürlüklerini, ülkelerini ve demokrasilerini geri kazanmaya yardımcı olmak. Venezüella hükümeti otoriter yönetimi dayatmaya devam ederse başka adımlar da atabiliriz" derken sosyalizme saldırmayı da ihmal etmedi, Venezüela’da sosyalizmin bağlılıkla uygulandığını iddia eden Trump, "Gerçek sosyalizm veya komünizmin benimsendiği yerlerde yıkım ve başarısızlık yaşanmıştır" dedi.

Trump’ın konuşması dinleyenlerin pek çoğunda soğuk duş etkisi yaratırken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu konuşmayı “BM ile olan 30 yıllık tecrübemde dinlediğim en cesur konuşma” diye niteledi. 

 

Bültene kayıt ol